Att byta minne i en iMac

Det här inlägget kunde haft två rubriker. Ena av dem ser ni ovan ”Att byta minne i en iMac. Den andra rubriken var ”Att förstöra en iMac”. Nu blev det tack och lov det första alternativet. Idag dök nämligen mina två stycken 2 GB-minnen av märket Kingston från inWarehouse upp. Den nya iMacens standardminne på 1 GB skulle nu bli maxstorleken på 4 GB.

Givetvis hade jag datorns manual intill mig hela tiden när jag gjorde detta minnesbyte.

Jag inledde med att koppla ur alla sladdar givetvis. Det känns som en dålig idé att ge sig på en sådan uppgift med datorn fortfarande ikopplad. En väldigt dålig idé t.o.m.

Sedan lade jag iMacen med skärmen nedåt. Det stod att man skulle lägga det på någon mjuk filt eller liknande. Sängen fick det bli för min del. Intill datorn låg minnena och väntade.

Själva foten böjde jag upp lite så jag kom ut att skruva med en stjärnskruvmejsel på luckan som finns under skärmen.

iMacen har två minnesplatser. Den vänstra var tom på min och i den högra satt 1 GB-minnet.

Det sitter två flikar på minnesplatsen. Jag vecklade ut fliken där minnet satt och drog sedan ganska hårt i det till jag hörde ett klick. Sedan kunde jag ta ut minnet med fingrarna.

När man sätter i det nya minnet ska man tänka på att ”skåran” i minnet ska vara till vänster. Annars sitter minnet upp och ned och går inte alls in i datorn. Tryck sedan fast minnet med båda fingrarna tills det sitter ordentligt i datorn. Vik också in fliken. I manualen stod det att man skulle höra ett klickljud när man tryckte fast minnet, men det gjorde inte jag och det verkar ju gå bra ändå.

Skruva sedan fast luckan som du tidigare skruvade loss och efter det är det bara att koppla in datorn igen.

Tada! Från 1 GB till 4 GB!

 • Nu går väl bioshock ännu bättre 😉
  Vad gick minnena på?

 • Patrik > Jag har inte hunnit testa något spel än eller Windows överhuvudtaget. Ska ta tag i det till veckan. Har massa pluggande jag måste göra istället. 🙁

  Minnena gick på 1095 styck (2190 totalt med andra ord) när jag beställde dem. Nu har inWarehouse höjt dem till 1244 kr styck. Antar att det mesta kommer gå lite snabbare nu 🙂

 • Oj, det var dyrt (inte jätte, men). Måste man ha speciella mac-minnen?

  Visst är det kul med pluggande. Ska själv iväg om två timmar på distansföreläsning.

 • Patrik > Med tanke på att Apple tar 7500 kr för att stoppa i 4 GB i en iMac så får man ändå anse det billigt 😉

  Det är inte speciella macminnen tror jag men de måste fylla en del kriterier. Tror det är samma typ av minnen som sitter i macbookarna också. 200-pin, 667 mhz.

 • Med tanke på hur okomplicerat det här var, så tycker jag att startskivan borde heta något annat än MacGyver. 😉

 • Filip

  Kolla in http://www.macoteket.se, där säljs minnen till alla mac:ar, tex till nya imacen kostar 2×2 GB 1400kr!
  🙂

 • Pingback: The World According to Patrik » Blog Archive » Macallan opererad()

 • Thorsten

  Gott och väl detta, men om man har en äldre modell av iMac, den med ledad skärm på arm, var hittar man luckan där man kan lägga till minne? Har letat efter något ställe där man kan ”komma in” i datorn men den är hermetiskt tillsluten. Maila mig på thorsten.bergqvist@gmail.com för gott råd!

 • Fredrik

  Tack för instruktionerna!

  Det gjorde min kväll lite kortare än vad den hade blivit annars!

  MVH

  Fredrik

  • Vad kul att höra! Tack för tacket 🙂