Delicious Library

Jag är en riktig katalogiseringsnörd. Speciellt när det gäller min kära DVD-samling. Hela samlingen finns på nätet på två ställen, dvdforum.nu och discshop.se. För någon dag sedan så läste jag om ett program till macen som heter Delicious Library där man kan lägga in sin boksamling, spelsamling, musiksamling eller DVD-samling.

Programmet laddades kvickt ner och visade sig vara riktigt snyggt. Det finns en rätt cool funktion som innebär att om man har en webbkamera så kan man skanna in sin films (eller skiva, eller bok, eller spel) streckkod. När jag testade så funkade det rätt kasst och när den till slut lyckades läsa in koden så visade det sig att filmen inte fanns i Delicious Librarys databas. Det gällde praktiskt taget alla mina filmer. Delicious Library verkar bara ha koll på de titlar som finns på någon av Amazon-sajterna och eftersom det inte finns en svensk Amazon så finns således inte heller de svenska titlarna tillgängliga. Det var bara att ta tjuren vid hornen och lägga in mina DVD:er manuellt. Det tog lite tid då jag har 239 titlar, men nu så ligger alla titlar inne tillsammans med bilder (tack Discshop). Dock utan någon annan information än titel och regissör. Finliret med att lägga till skådisar, årtal och sådant får jag ta någon annan gång.

I detta program kan man smidigt mata in vem som lånat filmen av en (kopplat till adressboken, supersmidigt) samt mejla informationen om sin produkt till vem man vill. Det mest häftiga och den största anledningen till att jag besvärat mig med ÄNNU en katalog över mina DVD:er finns ännu inte tillgänglig. Men snart. Nämligen publicering av sitt bibliotek på webben. Den funktionen kommer i version 2.0 som ska släppas denna månad. Då ska jag försöka hålla mig till att lägga in mina DVD-filmer på bara ett enda ställe.

Delicious Library finns att ladda ner här för de som är intresserade. AppleInsider har också skrivit en intressant artikel om vad som komma skall i den nya versionen. Den hittar du här.

 • Jag använder DVDProfiler för att hålla koll på min samling. En stor fördel med den är att man kan få ut en XML-fil och det finns PHP-script som då kan läsa denna XML-fil. Sedan finns de flesta titlar redan inlagda med massor med information.
  Nackdelen är att det är för PC 😉

 • Jonas

  Jag använde Delicious Library ett tag, men bytte till det betydligt trevligare DVDpedia (www.bruji.com). Det har väldigt många funktoner som jag saknade i Delicious Library. Bland annat kan man automatiskt hämta information från till exempel Discshop. Det är också väldigt lätt att konfiguera utseendet, både i själva programet och vid export till html. Dom har även ett fantastiskt supportforum där man kan diskutera och få hjälp av utvecklarna.
  Kolla in det. Man kan ladda hem en prov-version på http://www.bruji.com/dvdpedia/, och fullversionen kostar runt 150 kr.

 • Precis som Jonas säger så finns det lite väl mycket som saknas i Delicious Library 🙁 Webbstöd och bara utländska versioner är ett par. Det är dock sjukt snyggt.

  DVDprofiler har jag inte stött på innan. Verkar riktigt bra! Får ta och spana in det. Fanns nått iPhone-stöd med! Nördigt 🙂

  Ett tag körde jag en webbvariant (http://www.davidnilsson.nu/film/index.php) men störde mig för mycket på att man får dra in bilder etc manuellt. Man är ju nörd och vill ha ”rätt” bilder på sina omslag.

  Sjukt ambitiöst av Björn att lägga in dem manuellt i DL måste jag säga…

 • Patrik > Jo DVDProfiler har jag sett lite screenshots på för rätt längesedan samt också sett webbsidorna programmet skapar. Har för mig att webbsidorna blev riktigt fula faktiskt.

  Jonas > Tack för tipset Jonas. Laddade ner programmet och det verkar faktiskt riktigt bra. Dessutom importerade det med lätthet alla mina filmer från Delicious Library. Programmet exporterade även mycket snygga HTML-sidor. Ska köra både Delicious Library och DVDPedia sida vid sida nu ett tag innan jag bestämmer mig för vilket som gäller. Vill även ge nya versionen av Delicious Library en chans.

  David > Spana in DVDPedia du också. Programmet kunde exportera iPod touch/iPhone-anpassade hemsidor. Och tack för att du tyckte jag var ambitiös. Jag kan bara hålla med, det var riktigt ambitiöst 🙂

 • Jonas: Köpte DVDpedia precis 🙂 Det som fick mig att slå till var framförallt stödet för discshop.se där jag nog köpt ca 90% av mina filmer. Tyvärr verkar dock sökningen inte inkludera utgångna filmer (som fortfarande finns med på sajten). 🙁

  För de som vill kika hur en iPhone-export kan se ut från DVDpedia kan kolla på: http://www.david.nu/dvd-samling/
  (inte hunnit lägga till så många filmer än dock…)

 • Jonas

  David: Jag får med även utgångna titlar när jag lägger till filmer från discshop (jag lägger till genom att söka på titeln, då jag inte har någon iSight). Om titeln innehåller å, ä eller ö så måste man byta ut å och ä mot a, och ö mot o för att få några träffar.

 • Björn: DVDProfilers webb-del är ju sjukt snyggt. NOT!
  http://patrik.bernhardsson.com/dvd/

  Blir nog även för mig att titta lite på DVDpedia och Delicious Lib.