SDK till iPod touch och iPhone

Äntligen har Apple lanserat sitt SDK (Software Developers Kit) för iPhone och iPod touch. Igår hölls en keynote där Steve Jobs (som vanligt klädd i sin svarta polo och sina blå jeans) gick igenom en introduktion innan Phil Schiller tog över. Det mesta känns riktigt bra med detta SDK. Äntligen kan det komma lite roliga program och spel till iPod touch. Jag som varit väldigt laglig när det gäller min iPod och inte jailbreakat den, något som det verkar som nästan alla andra gjort, är rätt svältfödd på program till iPoden.

Microsofts businesslösning Exchange kommer till iPhonen och iPod touch i en framtida programuppdatering. Det är mycket positivt och kan nog breaka iPhonen ordentligt som en bra lösning för företag. Det negativa är att än en gång så dissar Apple oss iPod touch-användare och låter oss betala för denna uppdatering (precis som med förra uppdateringen) samtidigt som iPhone-användarna får denna uppdatering gratis.

På keynoten fick andra programutvecklare visa vad de gjort för iPhone/iPod touch. Kul var att Apple fått med sig Electronic Arts på detta, världens största spelutvecklare, som meddelade att de jobbade för fullt på att ta fram spel till den härliga lilla mackapären. Alla program och spel kommer distribueras via Apples egna onlinebutik App Store. Programutvecklarna får 70% av försäljningspriset och Apple får 30%. Man kan om man vill också distribuera sin mjukvara helt gratis via App Store och Apple tar då alltså ingen avgift alls.

I juni lanseras App Store och förmodligen också en massa trevlig mjukvara. Tills dess kan man titta på keynoten här och längta till den kommande sommaren.

  • Pär

    iPod touch blir bara mer och mer värd pengarna för varje dag som går *sugen*

  • Pär > Det är verkligen en fantastisk liten sak och jag tror det kan komma riktigt grymma spel och program till den också. Om inte iPhone har släppts här i Sverige innan App Store lanseras förutspår jag att det kommer bli svårt för dig att stå emot 😉

  • Det ska onekligen bli spännande att se vad för program och finurligheter som dyker upp i framtiden. Jag vill ladda min iPhone med onödiga och nödiga grejer.

  • Janne > Det såg ju onekligen ut som det finns massor av potential för coola spel och program till iPhone / iPod touch! Gjorde en jämförelse mellan iPod touch och PSP genom att kika på Wikipedia och touchen har ju starkare processor och lika mycket RAM-minne som den senaste modellen PSP. Dessutom har skärmen högre upplösning också. Med andra ord borde det verkligen gå att få fram häftiga spel till iPhone och touchen!