WordPress 2.5

Den 29:e mars släpptes den nya versionen av WordPress. Denna har versionsnummer 2.5 och ser väldigt mycket annorlunda ut jämfört med tidigare WordPress. Jag har sedan mitten av mars använt mig av en utvecklarversion av 2.5, deras Release Candidate 1 och känner mig med andra ord hyfsat van redan nu när jag installerade den skarpa versionen av 2.5.

Med denna version är Gravatarer verkligen implementerade i systemet och syns när du modererar kommentarer. Mycket trevligt. En annan riktigt cool grej som finns i systemet är möjligheten att skapa ett galleri av de bilder man laddat upp till ett inlägg. Bara genom en enkel tagg så får man ett litet galleri.

Som ett exempel har jag laddat upp sex stycken bilder till detta inlägg, döpt dem och skrivit en liten beskrivande text. Det går att kommentera varje bild för sig vilket gör denna funktion mycket attraktiv för de som vill driva en bilddagbok med WordPress. Testa gärna själva att klicka in er på en bild och sedan kommentera. Jag vet dock inte i hur stor utsträckning jag kommer använda mig av gallerifunktionen då jag använder mig flitigt av Flickr (som förresten varit segt som sirap de senaste dagarna), men det är ju perfekt att möjligheten finns där. Någon som har använt sig väldigt mycket av denna funktion är WordPress-grundaren Matt Mullenweg. Kolla gärna in hans blogg på ma.tt (kanske nätets häftigaste domännamn!).

Om det dyker upp några konstigheter i min blogg i och med denna uppdatering av WordPress får ni gärna kontakta mig. Allt ska dock fungera precis som förr.

 • Många smånyheter som är bra – bättre editor, ställa in storlek för tumnaglar t.ex.

 • Jag har också uppdaterat! …och så har jag äntligen fått till den där Gravatar-funktionen i mina kommentarer.

 • Tyckte också gallerifunktionen var kul tills jag validerade mitt inlägg hos W3C.org:
  http://validator.w3.org/

  Nej, med den funktionen återstår det mycket att göra 😉
  Att släppa en grej som skapar en stilmall efter body-taggen tycker jag är under all kritik, att det sen inte skapas alt-taggar på thumbnails är ju ännu värre, det är ju ”basic”.

  Annars är jag nöjd med nya versionen 😀

 • Mattias Wirf > Visst känns det lite ovant dock med den nya looken? Själv har jag inte riktigt vant mig än. Tycker t.ex att kategorierna när man skriver ett inlägg ligger på fel plats så jag glömmer rätt att kryssa i vilken kategori inlägget ska ligga i.

  Janne > Visst blir det lite roligare med Gravatarer 🙂

  Mimo > Ah! Jag har inte testat att validera på ett bra tag. Tråkigt att de inte fick till det riktigt på en gång. Men men, det kommer väl förbättringar i en uppdatering.