Manchester United har guldvittring


Semifinaler mellan Manchester United och Barcelona. Jag hoppas på kramkalas för United-spelarna.

Jag var som störst fotbollsfanatiker runt 1997-2000. Favoritlaget hette (och heter fortfarande) Manchester United. Idolen var världens genom tiderna bästa målvakt (nej, det kan inte debatteras. Det är ett faktum) Peter Schmeichel och höjdpunkten var när Manchester United vände underläge 1-0 till vinst med 2-1 i Champions League-finalen mot Bayern München 1999. Själv låg jag på golvet framför teven kramandes en kudde och vrålandes av lycka efter Ole Gunnar Solskjærs avgjörande mål. Det var en fantastisk säsong då mitt favoritlag vann ligan, cupen och Champions League. Sedan dess har United aldrig spelat Champions League-final igen men det känns lite som det kan vara på gång nu.

På onsdag möts Manchester United och Barcelona i den första av två semifinal-sammandrabbningar. Det kan bli helt fantastiskt bra. United har världens just nu hetaste fotbollspelare i Cristiano Ronaldo och utöver honom en trupp som är på topp just nu. Ji-Sung Park har varit het de senaste matcherna jag sett honom. Wayne Rooney är bra åt båda håll och Carlos Tevez producerar framåt. Edwin van der Sar är säkerheten själv i målet och framför sig har han den person som kanske är världens bästa mittback just nu, Rio Ferdinand.

Barcelona känns lite mer skakigt. Storstjärnorna producerar inte som förväntat. Ronaldinho som en gång varit världens bäste är rätt ofta petad och supervärvningen från Arsenal, Thierry Henry har inte varit speciellt vass. Dock har unge Bojan Krkić gjort imponerande inhopp så helt mörkt ut är det inte för Barcelona. Dessutom finns ju fantastiske Lionel Messi i truppen. Om han blixtrar till kan han avgöra semifinalerna till Barcelonas fördel på egen hand.

Min entusiasm inför dessa matcher förvånar mig lite då fotbollsintresset har varit betydligt mer vilande hos mig än tidigare. Men nu när mitt favoritlag spelar fantastisk fotboll och har vittring på både ligaguld och Champions League-guld vaknar det ur dvalan. Jag hoppas verkligen detta håller hela vägen och ”mitt” Manchester United står som vinnare i maj.

[poll id=17]

Jag avslutar detta inlägg med ett härligt videoklipp från finalen 1999. Som Manchester United-fan blir det inte mycket bättre än så här! Se och njut.

 • Diz

  Björn..

  Som vanligt är det ett oerhört välskrivet och utseendemässigt toppklassigt inlägg du skriver! Du skall ha all cred för hur du bedriver din blogg!
  Du har dock missat en viktig detalj i all denna text.. Barcelona kommer att snurra upp hela Man U så illa att de inte ser skillnad på Ronaldo och Rooney längre.. Ferguson kommer gnaga på sina ögonbryn och publiken kommer stå tysta av tomhet! AAH! (Eftersom jag är lite utav en ”hardcore-ghetto-gangztah-hip-hoper” så vill jag också tydliggöra att jag just startat en fet ”Beef” med dig Björn..)

 • Diz > Låt mig sammanfatta lite snabbt mitt svar: INTE EN CHANS!

  Barcelona kommer att ha fullt upp med att markera bort Cristiano Ronaldo. Med stor sannolikhet kommer de att lyckas, jag tror inte Ronaldo får mycket uträttat i dessa två matcher. De två-tre man som kommer ha fullt upp med att ta bort Ronaldo kommer göra att det kommer öppna sig andra ytor för killar som Scholes, Park, Hargreaves och främst Rooney och Tevez. Så, United kommer stänka in några baljor.

  Barcas anfall kommer ta slut vid den grymma backlinjen. OM de får iväg nåt skott kommer The Jolly Green Giant ta allt. Tack och ajöss. ¡Viva Inglaterra!

 • Jag håller med om att United ser ruskigt farliga ut i år, däremot slår Barcelona helt klart från underläge och jag tror de fixar det – Guldet till Barca i år, jag sa det redan innan säsongen började (Sa även att HV skulle vinna sm-guld). Kommer garanterat bli kanonmatcher lagen emellan!

 • Låt mig gå in i beefen och ställa mig på Björns sida här. Beakta följande: Puyol är avstängd på Nou Camp. Visst, det kanske hjälper att de måste sätta in en snabbare mittback, men samtidigt innebär det med största säkerhet att Thuram måste spela. Och att säga ”Thuram” och ”snabbhet” i samma andetag är omöjligt. Ronaldo har, ska vi säga, ett visst övertag där.

  Det som talar emot är väl just Messi, som ju kanske är världens bästa ytter (tillsammans med Cristiano Ronaldo) när han är i form. Nu har han ju inte matchats värst mycket på sistone, så vi får hoppas på en viss orutin.

  Hursomhelst, mitt tips är 2-2 på Nou Camp och 2-0 på Old Trafford, United-Pool i final, och där avgör Ronaldo med ett vansinnigt vackert mål. Låter det bra, Björn?

 • Jag har inte sett så mycket av dom tidigare matcherna i CL eftersom jag sitter fast på denna skitö i helvetet. Men matcherna mellan Man U och Barca finns det inte en chans att jag missar!! Fy fan vad roligt det kommer att bli.

 • Jag började nästan gråta när jag såg den där lilla filmsnutten. Det är så vackert så man knappt vet var man ska ta vägen! 🙂

 • Manchester United imponerade inte direkt mot Barca. Visst hade de en bra och tät defensiv, men Barca hade ändå några farligheter. Framåt var det noll och intet förutom Ronaldos missade straff (tänk om han ändå hade satt den!).

  Nåväl. Nu hoppas jag bara att United fixar detta på distans. Leo Messi såg dock läskigt pigg ut i senaste matchen så det gäller att stoppa honom och få igång Rooney och Tevez framåt.