Topp 5: Efterlängtade spel

Hösten är här och med hösten kommer massa lockande spel. Då jag har en Xbox 360 sitter jag nyfiken och läser recensioner, spelar demos, kolla på videoklipp och allmänt spanar in vilka spel som känns mest lockande. Här kommer min topplista över de fem mest efterlängtade spelen.

5. FIFA 09

Det har hänt en hel del sedan jag spelade FIFA 96 som var min första kontakt med FIFA-serien. Årets upplaga heter FIFA 09 och till Xboxen är det ruskigt snyggt och har en fantastiskt skön fotbollsskänsla. Ska man se till story och liknande saker är det obefintligt i FIFA, men det jag kan gilla med sportspel är att man kan spela det hur mycket som helst och det är alltid något nytt. Dessutom kan det vara skönt att sätta sig framför ett spel och slippa känna sig stressad eller rädd (första gången jag spelade Bioshock var jag på helspänn!).

Ända sedan jag köpte Xboxen har jag varit sugen på ett fotbollsspel men inte velat köpa FIFA 08 utan istället vänta på 09 för att få ett så nytt spel som möjligt när det gäller laguppställningar och dylikt. Nu släpps det snart och sugen efter att få spela längre matcher istället för de superkorta som erbjuds i demot är stort.

Trailer:

FIFA 09 släpps 3 oktober i Europa. Den officiella hemsidan finns här.

4. Far Cry 2

Far Cry 2 ser helt fantastiskt ut, utspelar sig i Afrika och man rör sig helt fritt och kan välja olika sidor i spelet. Dessutom finns det vilda djur som strövar omkring, byar att skydda och bad guys att ta kål på. Miljöerna kommer att skifta från savann till djungel och spelet kommer att vara ruskigt stort. Storyn har jag inte större koll på, det verkar som man ska stoppa någon ond tyrann under namnet ”The Jackal” som mördar och utnyttjar människor.

En sak som är säker är att jag är otroligt nyfiken på detta spel!

Trailer:

Far Cry 2 släpps 24 oktober i Europa. Den officiella hemsidan kan hittas här.

3. Fallout 3

Jag är perverst svag för post-apokalysm. Vad i sådana berättelser som kittlar intressetarmen vet jag inte riktigt. Dock sitter jag fascinerat med vidöppna ögon när post-apokalysm erbjuds. Jag gillar Resident Evil-filmerna trots att de inte egentligen är bra. I Am Legend tyckte jag bättre om än vad den egentligen förtjänade och The Omega Man tyckte jag om trots sin ostiga story med vitmålade svarta människor med afro i framtidens USA. Soylent Green är en annan 70-tals post-apokalystisk rulle (med Charlton Heston, precis som i The Omega Man) jag satt fastnaglad vid och när jag dessutom såg Simpsons-blinkningen till Soylent Green log jag lyckligt.

Så, ett post-apokalyptiskt spel borde passa mig som handen i handsken.

Fallout 3 utspelar sig i Washington år 2277 och en värld sargad av atombomber som fallit tvåhundra år tidigare. Man växer upp i ett skyddsrum tillsammans med sin far och har med andra ord aldrig sett hur omvärlden ser ut. En dag har fadern försvunnit ut från skyddsrummet och för första gången lämnar man sin trygga värld och ger sig ut i det sönderbombade Washington.

Jag har faktiskt redan beställt detta spel då jag inte kunde låta bli att nappa på detta erbjudande: Sex nummer av Level + Fallout 3 för 599 kr. Level köper jag ändå alla nummer av och Fallout 3 är jag supersugen på att spela. Givetvis slog jag till. Att bara köpa sex nummer av Level skulle kostat 420 kronor. Så priset för Fallout 3 blir bara 179 kronor.

Trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=rg9t7uXkLyA

Fallout 3 släpps 31 oktober i Europa. Officell hemsida finns här.

2. Alan Wake

Alan Wake är snömannen. Alla känner till snömannen, men ingen har egentligen sett honom.”

Så lät det när jag senast snackade om Alan Wake med en kompis. Tragiskt nog ligger det mycket i det citatet. Alan Wake utannonserades på E3 2005. Sedan dess har inte mycket hänt. Inget releasedatum har släppts och vi har bara fått se några trailers och screenshots ur spelen. För någon månad uttalade sig en person på Remedy som utvecklar spelet och sade att de hade haft problem i produktionen av spelet men sade samtidigt att spelet inte var nedlagt.

Alan Wake handlar om en författare som heter… just det, Alan Wake. Wake är en skräckboksförfattare vars mardrömmar blir till böcker. När hans fästmö försvinner spårlöst drabbas han av sömnlöshet och slutar således också drömma (A. Wake! Get it!?). För att få ro flyttar Alan Wake till den lilla staden Bright Falls där han får vård för sina sömnproblem. Efter ett tag börjar han drömma igen. Denna gång börjar drömmarna förvandlas till verklighet och Alan Wakes vistelse i Bright Falls blir allt annat än rofylld.

Trailer:

Alan Wake släpps… någon gång. Hoppas jag. Medan du väntar kan du tjata på spelutvecklarna i forumet på den officiella hemsidan.

1. Mirror’s Edge

Från svenska DICE (Digital Illusions Creative Entertainment) kommer detta ruskigt vackra spel där man iträder rollen som Faith i en framtida totalitärt styrd storstad med en regering som avlyssnar sina medborgare (här var det väldigt enkelt att dra en parallell till verkligheten). Faith jobbar som ”runner” och fungerar som en kurir för undergroundrörelsen då det är det enklaste sättet att skicka meddelenden utan att dessa snappas upp. Faith har också en personlig aspekt på sitt motstånd mot regeringen då de tidigare mördat Faiths föräldrar under en protestmarsch och nu fängslat hennes syster.

Senast jag spelade något från DICE var på nittiotalet då jag lirade deras tre fantastiska spel till Amiga. Pinball Dreams, Pinball Fantasies och Benefactor. Det närmsta jag kommit Battlefield-serien är cirka tio minuter tillsammans med demot till Battlefield: Bad Company.

Trailer 1:

Trailer 2:

Det känns som det är dags att bekanta sig lite närmare med DICE nu igen.

Mirror’s Edge släpps 14 november i Europa. Spana in Faith på den officiella hemsidan.

Precis utanför listan: Guitar Hero IV – World Tour, Dead Space, Left 4 Dead, Fable II, Resident Evil 5, Saints Row 2

Så, nu vill jag veta vilka spel du ser framemot! Vad borde varit på listan och vilket spel kommer vara komplett skit? Lufta dina åsikter bland kommentarerna.

Screenshots från spelen på listan

 • Det känns som att jag måste spöa dig i FIFA 09 när det kommer ut 😛 Jag är sjukt bra på att spela Real Madrid av alla lag! Consider yourself rätt så utmanad. Du står för xbox, jag står för öl, är det okej?

 • Petter > Åh! It’s a deal alright! Jag kommer givetvis vara Manchester United och ”unleash the red fury” på dig!

 • Pär

  Alan Wake ser jag fram emot lika mycket som dig men jag vet ju också en hel del om snömän så vi får nog vänta en hel del på det här spelet.

  Mirror’s Edge ser ju i alla fall riktigt snyggt ut fast jag undrar hur svårt/krångligt det blir att få till alla hopp och grejer när det är ett FP-spel. Känns som med bra styrning kan det bli hur bra som helst. Dålig styrning ett väldigt snyggt skitspel..

  Far Cry 2 ser ju också bra ut fast jag spelade Far Cry på Xbox och det var ganska enformigt. Men får de bara till lite variation kan det nog bli kul.

  Sen har vi Fable 2 och Gears of war 2!!! 🙂
  Och någon gång nästa år Mass Effect 2 och Forza 3..

  Det finns nästan för mycket bra spel till Xbox 360!!

 • Fifa 09 skiter jag fullständigt i, men resten av titlarna verkar guld.

  Jag har mina spelkvällar på tisdagar och torsdagar och det blir mest cod4 (ända sen dec. – helt sjukt). Har GTA4 och MGS4 som ligger och skriker på mig. Vet inte när det ska bli av.

 • Mirrors Edge så himla snyggt ut. Hoppas det går att kontrollera bara 🙂
  Är det många spel som kör på Half-Life-motorn? Tycker både Alan Wake, Fallout och FarCry hade väldigt liknande miljöer som Half-Life.
  Själv väntar jag på Half-Life: Episode 3 med spänning 😛

 • Pär > Har vi tur (och då jävlar ska vi ha tur) får vi väl kanske se Alan Wake under 2009. Jag är bitter och tror Alan Wake kommer först 2010.

  henrik m > GTA IV vet jag ju att det är ett kanonspel så där har du en fantastisk upplevelse framför dig. MGS verkar ruskigt coolt också tycker jag. Call of Duty har jag aldrig spelat. Kikat på lite spelvideor och tycker det ser bra ut, men inte blivit av att jag skaffat det.

  Patrik > Det är faktiskt inget av spelen på listan som använder sig av Half-Life-motorn!

  Jag längtar också efter HL3. Half-Life är det spel jag spelar mest just nu. Köpte Orange Box för några månader sedan och har spelat igenom Half-Life 2, HL2: Episode 1 och håller nu på med Episode 2. Befinner mig just i underjordiska tunnlar och ska passa mig för den där väktaren som härjar där under.

  Half-Life 2 är nog den mäktigaste spelupplevelse jag haft på flera år. Miljöerna är ju helt otroliga! Highway 17, fängelset! Makalöst.

 • Jag ser framemot!

 • Pingback: När får vi spela Alan? | MONO | www.bjornolsson.se()