Recension: Slumdog Millionaire

Slumdog Millionaire

Jamal Malik är en ung man, uppvuxen i Indiens slum utan föräldrar och utan utbildning. När chansen att vara med i Indiens version av Vem vill bli miljonär ges honom är det nog få som tror att han ska kunna nå framgång i programmet. Jamal tar sig dock hela vägen fram till sista frågan och chansen att vinna 20 miljoner rupees. När programmet bryter för dagen, alldeles innan sista frågan, blir Jamal arresterad av polisen och anklagad för fusk. Hur kan en 18-åring från slummen kunna alla frågor?

Jamal börjar förklara för polisen hur han kan svaret på frågorna. Berättelsen tar avstamp i barndomen och ett ungt livsöde spelas upp för våra ögon. En berättelse om föräldralöshet, brottslighet, syskonkonflikt och framförallt kärleken till en kvinna. Jamal kan inte glömma Latika som han träffat som barn, förälskat sig i och sedan skiljts från.

Danny Boyles film är visuell Indienporr. Det är ett färgsprakande land vi möts av med starka färger, personer och ljud. Under de två timmarna så känner man nästan doften av curry, sopberg och bilavgaser leta sig från bildrutorna in i näsborrarna. Musiken är fantastisk och smälter ihop perfekt med bilderna. Modern klubbmusik blandas med mer traditionell Bollywoodmusik och resultatet blir smittande Indienpop (nej, inte indiepop).

Skådespelarensembeln består av en blandning av debutanter och rutinerade Bollywoodstjärnor. Dev Patel som gör huvudrollen som Jamal Malik har tidigare bara varit med i engelska TV-serien Skins och otroligt vackra Freida Pinto långfilmsdebuterar som Latika. Trots bristen på erfarenhet är detta inget som lyser igenom i prestationerna. Skådespelet är bra, trovärdigt och Jamals livsöde och hans sökande efter Latika är något som verkligen engagerar.

Slumdog Millionaire är en film som drar dig in i handlingen. Trots dystra ämnen blir filmen aldrig tung. Den påminner om Guds stad både visuellt och tematiskt, som vilka livsval man gör. Vig två timmar av ditt liv till denna historia och följ med Jamal Malik på en vacker resa genom hans liv. Du kommer inte ångra dig.

Betyg:

Info:
År: 2008 | Längd: 120 min | Regissör: Danny Boyle | Genre: Drama | Skådespelare: Dev Patel, Freida Pinto, Anil Kapoor, Irrfan Khan

 • Mycket bra film – en fyra från mig också.

 • Jag ser ut som han, när jag inte anstränger mig. Som en jävla idiot alltså.

 • Jocke Karlsson

  Du börjar bli riktigt vass på att recensera Björn. Ska försöka se Slumdog till helgen.

  Hoppas allt är bra där nere. Ha det great.

 • Tove > Neeeej då…

  Jocke Karlsson > Tackar! Kan som sagt rekommendera filmen varmt. Riktigt bra. Fast Benjamin Button är ändå det bästa jag sett i år. Helt fantastisk. Har du sett den?

 • Jocke

  Har sett Mr.Button lite slow fast grymt bra gjord och lämnar än med något att fundera på.

  Står mellan att se Slumdog eller Watchmen till helgen.
  Annars så håller jag på att beta av hela Entourage serien. Är inne på säsong tre nu. Har du följt den?

  Ari Gold is the king of trashtalk.

 • Jocke > Jag följer Entourage slaviskt och precis som alla andra så älskar jag Ari Gold!

  Vi funderar också på bio i helgen. Blir nog Män som hatar kvinnor. Har läst Millenium-trilogin och tyckte mycket bra om den.