Spel att längta efter

Världens största spelmässa lurar runt hörnet och 19:30 (svensk tid) den första juni håller Microsoft sin inledande presskonferens på E3 i Los Angeles och sedan brakar spektaklet igång! Under spelkonferenser brukar givetvis en hel del nytt lanseras och speltillverkarna vill visa upp sig från sin bästa sida samtidigt som konsoltillverkarna vill ha med sig de bästa speltillverkarna ombord. Som Xbox 360-ägare kommer jag följa E3 med nyfikenhet och här har vi en liten genomgång på spel jag törstar efter att få veta mer om och få lägga min svettiga händer på.

Mass Effect 2

Mass Effect 2

Mass Effect var ett vuxet science fiction-epos med djupa sidoberättelser, starka karaktärer och engagerande story. Dessutom fick man forma sin karaktär själv och de val man gjorde tidigt kunde få konsekvenser långt senare i spelet. Det negativa med Mass Effect var att det ibland var långa transportsträckor och långa laddningstider (hissarna!).

Nu kommer uppföljaren och man har där möjlighet att fortsätta med sin karaktär från första spelet. De bilder jag sett bådar gott och jag har svårt att Bioware kommer sjabbla bort sin andra del i den tänkta trilogin. Detta kommer bli bra. Punkt slut. Trailer finns att se här.

Mafia II

Mafia II

Om man kombinerar estestiken från Gudfadern med speluppbyggnaden från GTA IV borde man få något som liknar Mafia II. Det är i alla fall så jag tänker när jag ser bilder och trailer från detta spel. Att glida fram i snajsig kritstrecksrandig kostym med hatten på sned och en tommy gun i högra handen kommer nog kännas rätt bra. I alla fall att få göra det i digital form. I köttslig form skulle jag nog mest ligga rädd bakom något skydd och skaka (här har vi en stark fördel med TV-spel).

Mafia II släpps i oktober vilket borde innebära att vi får se en hel del nytt godis under E3. E3-trailer finns att beskåda här.

The Saboteur

The Saboteur

The Saboteur utspelar sig under andra världskriget där spelaren axlar rollen som Sean Devlin, racingförare som blir fast i Paris och börjar ansluter sig till motståndsrörelsen mot nazisterna. Krigsspel finns det gott om och speciellt krigsspel som utspelar sig under andra världskriget. Detta spel verkar dock annorlunda då det inte utspelar sig på slagfälten utan i Paris där man får smyga omkring på hustaken och skjuta nazister. Visuellt ser det mycket bra ut och bara det att det verkar vara en öppen värld som fungerar ungefär som i GTA där man låser upp olika sektioner under spelets gång bådar för att det är bra. Öppna spelvärldar är något som jag gillar skarpt. Att den öppna världen dessutom råkar vara min favoritstad är inte kattskit!

Spana in den färska E3-trailern och känn pulsen öka och peppen höjas.

Red Dead Redemption

Red Dead Redemption

Ett spel där den öppna spelvärlden är den amerikanska västern under förra sekelskiften är inte heller det kattskit. Som litet gossebarn gillade jag att leka cowboy i Hälsinglands skogar. Nu kommer jag få möjligheten att göra det digitalt (minus Hälsinglands skogar) i Red Dead Redemption. När man dessutom ser att det är en liten firma som heter Rockstar som ligger bakom en hyfsat lyckad spelserie med namnet Grand Theft Auto börjar det vattnas i munnen (eller var det nu vattnas när det gäller spel). Enligt Rockstar ska Red Dead Redemption ha den största öppna spelvärlden någonsin! Med tanke på hur förtjust jag blev i gigantiska San Andreas och de två närliggande städerna, ser jag detta som något otroligt positivt!

Trailer till westernliret finns här.

Bioshock 2

Bioshock 2

Stämningen och undervattensstaden Rapture var fantastisk i första Bioshock. Inledningen till spelet i sig satte direkt tonen och så fort jag hade satt min skakiga fot på golvet i den underliga fyren mitt ute i Atlanten och hörde tonerna av Bobby Darin’s Somewhere Beyond the Sea så var jag fast. När nu uppföljaren kommer så är jag förväntansfull men samtidigt tveksam till att tvåan kan leva upp till sin föregångare. En stor del av spelupplevelsen var just ovissheten och det vackra men förfallna Rapture. Nu är handlingen flyttad tio år framåt, Rapture har förfallit ännu mer och spelaren kommer anta rollen av den allra första Big Daddyn. Nyhetens behag och den ursprungliga ovissheten kanske är borta men det ser riktigt bra ut och när spelet släpps den 30:e oktober kommer jag säkert köpa mig ett exemplar.

En demobana som heter Hunting the Big Sister kan ses här.

Och bara för att inledningen till första spelet är så grymt bra, se den här:

http://www.youtube.com/watch?v=J-Ch0w4i6jw

Alan Wake

Alan Wake

Än en gång denna Alan! Alan Wake utannonserades på E3 redan 2005. Det har fortfarande inte släppts och det har pratats om att Remedy haft problem i utvecklingen. Dessa rykten bekräftades ifjol när Remedy medgav att det funnits problem men de ändå äntligen visade lite livstecken. Tack och lov så levde fortfarande Alan Wake-projektet och vi bjöds på en ny trailer. Nu är det 2009 och allt annat än ett släpp detta år skulle vara mycket underligt. Med väldigt stor sannolikhet så kommer det visas upp mer från Alan Wake och förmodligen också utannonseras ett releasedatum. Jag längtar verkligen efter att få träda in i rollen som författaren Alan Wake och bege mig till Bright Falls, en liten sömnig (sömnig – Wake! Ah, fyndigt!) stad som ser helt fantastisk ut i de videoklipp jag sett.

Trailer finns att se här.

Half-Life 2: Episode 3

Half-Life 2: Episode 3

Jag älskar Half-Life 2 passionerat. I en dystert vacker värld har jag styrt Gordon Freeman i kampen mot The Combine, skjutit ner zombies, headcrabs och antlions och samtidigt spanat in Alyx Vance. Half-Life 2 är ett fantastiskt spel och förmodligen den bästa spelupplevelsen jag någonsin haft. Att susa fram på Highway 17, stanna till i mindre byar och skjuta utomjordiska soldater var fantastiskt. Eller den otroliga kampen i Episode 2, uppe i bergshotellet i White forest, också den helt fantastisk. Att säga att jag längtar efter Episode 3 är ett understatement. Dock känns det inte helt säkert att vi får se något från Valve under E3. Det enda som släppts hittills är några konceptbilder och praktiskt taget ingen information om handlingen. Jag gissar på att Episode 3 släpps någon gång under 2009 och att vi får livstecken först till höst. Det kommer vara värt väntan, det är jag säker på!

Detta är alltså sju spel som jag längtar efter. Vilka längtar du efter? Kommentera!

 • Fredrik

  Alan Wake känns som en god kandidat för att ta över tronen efter att Duke Nuk’em Forever nu gått i graven (?), fyra år and counting. Själv är jag väldigt spänd på om det är ett nytt Metal Gear Solid som Konami retas med på sin site, Mass Effect 2 verkar klart intressant. Är del 1 att rekommendera Björn?

 • Fredrik > Jag har tvivlat på Alan Wake också men nu känns det ändå hyfsat lovande. Men OM det inte kommer något om Alan Wake på E3 så är det något som gått allvarligt snett!

  Jag är inte så insatt i Konamis teaser. Har bara läst något litet om det men inget som fastnat. Beror nog på att jag inte har PS3 och aldrig lirat Metal Gear Solid. Det snackades ju om att fyran skulle vara det definitiva slutet, men om det finns pengar att tjäna så finns det aldrig ett definitivt slut!

  Första Mass Effect tycker jag absolut du ska testa. Verkligen en grym känsla och snygg grafik. Jag gillade det skarpt, fast jag störde mig en hel del på laddningstiderna. Men, låt inte det hindra dig från att spela det! Och om du ändå tvekar, låt mig pitcha spelet till dig så här: ”Lesbiskt aliensex”. Så, intresserad?

 • Episode 3! Ge mig! Nu!!! 2:an slutade ju som en riktig cliff-hanger. Hade nästan glömt av det och så kommer du här och påminner mig. Håller med dig till pricken på din beskrivning av HL ovan 🙂

 • Fredrik

  Björn > Lesbian alien sex you say? Well then count me in good sir!

 • Anton

  Nya Metal Gear är det som teasas på hemsidan om. Det kommer komma till både Xbox och PS denna gång. Dvs inte exklusivt för Playstation. Så mycket tjat om Blu-Ray hu?

  Annars är ju Diablo 3 något jag sjukt mycket ser fram mot. Och Modern Warfare 2 lär ju bli en sweet Xboxlivare många år framöver 🙂

 • Patrik > Hur tror du chanserna ser ut att vi får se något om Episode 3 på E3? Det kanske kan dyka upp något med tanke på att Alan Wake visades och det släpps ju ändå om ett år.

  Fredrik > Det är ett argument det inte riktigt går att ducka för!

  Anton > Det är ju verkligen en u-sväng med tanke på hur tongångarna låtit från Kojima angående 360:ns begränsningar. Sony tappar exklusiva titlar på löpande band känns det som. Samtidigt tycker jag det är bra att man ska kunna få spela vilket spel man vill på vilken konsol man vill. Synd bara att Singstar är och alltid kommer förbli exklusiv för Playstation.

 • Fredrik

  Nu när påsarna under ögonen fått sig en finare gråare nyans än innan E3 tack vare beskådan av en hel del trailers får det nog bli en 360 att parkera bredvid Sonymaskinen nummer 3 efter sommarjobbet. Om inte annat så för Monkey Island: Special Edition, där snackar vi nostalgi! 🙂

 • Fredrik > En 360 låter som ett bra köp. Själva konsolen i själv är ju ett fuskbygge i sann Microsoft-klass, men spelutbudet är fantastiskt! Synd bara att den låter som en flygplansmotor! Monkey Island känns ruskigt kul att få se med uppdaterad grafik! Jag är dock lite skeptisk till Guybrushs frilla, den känns inte klockren.