Topp 10: De bästa spelen i världen

Angelica, som driver bloggen Xboxflickan, skrev ett inlägg där hon listade de tio bästa spelen i världen. Jag vill inte vara mycket sämre och publicerar nu därför min lista. Problemet för min del är att jag har ett stort spelhistoriskt glapp. Jag spelade mycket fram till jag var ungefär 17 år och sedan praktiskt taget ingenting förrän jag köpte Xbox 360 i slutet av maj, 2008. Därför kommer min lista ha ett ganska stort glapp och det kommer dessutom finnas med en del gamla spel som kanske inte håller idag, där är det tonårs-Björns omdöme som fått tala. Hur jag upplevde spelet då. Inom parentes syns vilken konsol/format jag spelat spelet i.

Heeeere's Johnny!
Heeeere's Johnny!

 1. Half-Life 2 + Episode 1 & 2 (Xbox 360)
 2. Valves mästerverk är det mest stämningsfulla spel jag lagt labbarna på. Att åka på Highway 17, stanna till i mindre byar och skjuta utomjordiska soldater är helt enkelt fantastiskt. Striden i bergen i Episode 2 är otrolig och varenda kapitel är en njutning.

 3. Bioshock (Xbox 360)
 4. Inledningen sätter stämningen på en gång och när du väl tar kontrollen över huvudkaraktären befinner du dig i vattnet med brinnande vrakdelar omkring dig. Sedan börjar nedstigningen till en helt fantastisk värld under vattnet. Rapture.

 5. The Legend of Zelda: A Link to the Past (Super Nintendo)
 6. Denna gamla pärla håller än idag och det var bara något år sedan jag spelade igenom spelet. Världen är stor, musiken fantastisk och det går inte annat än älska Nintendos gamla klassiker som många håller som det bästa Zelda-spelet någonsin.

 7. Fallout 3 (Xbox 360)
 8. Jag och postapokalysm har ju något speciellt ihop. Bethesdas spel har många brister men jag älskar det passionerat trots det. Att vandra i en helt öppen postapokalyptisk värld gör att jag kan förlåta nästan vilka buggar som helst (och buggar finns det gott om i detta spel).

 9. Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge (Amiga 500)
 10. Guybrush Threepwoods andra äventyr där han än en gång bekämpar LeChuck är smockfullt med humor, vackra miljöer och ansträngande hjärnpussel. I ett pojkrum i Hudiksvall spelades detta flitigt under tidigt 90-tal. Detta och 2 Unlimited. Dock inte samtidigt och en av de två har åldrats betydligt bättre.

 11. Grand Theft Auto IV (Xbox 360)
 12. Öppna världar är något jag är svag för och det finns få bättre sådana än Liberty City i GTA IV. Mitt första möte med GTA-serien var GTA: San Andreas på Xbox. När jag några år senare bestämde mig för att köpa en Xbox 360 blev valet av det första spelet självklart, GTA IV. Rockstar har gjort allting rätt i detta spel och jag kan starta det bara för att få återkomma till staden, utforska den, köra runt och behandla Liberty City som en enda stor lekplats.

 13. Portal (Xbox 360)
 14. Instängd i ett gigantiskt testcenter ska man försöka ta sig ut med ett vapen som skjuter portaler och en störd robot som försöker ta livet av en på påhittiga sätt. Ett otroligt engagerande spel trots att det egentligen ”bara” är ett sorts avancerat pusselspel i förstapersonsperspektiv.

 15. Duke Nukem 3D (PC)
 16. På nätterna, runt 1997, brukade jag sitta uppe och spela Duke Nukem 3D och bygga egna banor. Än idag känner jag en nostalgisk rysning av vällust när jag ser den första banan, L.A. Meltdown. ”Damn, those alien bastards are gonna pay for shooting up my ride.”

 17. Sensible World of Soccer (Amiga 500)
 18. Jag älskar FIFA-serien men inget fotbollsspel har jag lagt ner så otroligt mycket tid som på SWOS. Sett uppifrån och med små spelare kändes varenda match som en riktig match, trots att benämningen simulator inte för fem öre kan appliceras på SWOS. Ren spelglädje på diskett.

 19. Gears of War (Xbox 360)
 20. Machomän som skjuter och spränger saker är helt fantastiskt kul. Naturligtvis är det väldigt over the top men spelmekaniken är väldigt intuitiv och striderna otroligt bra balanserade.

Vad har jag missat och vad har jag gjort rätt? Hur skulle din lista se ut? Lämna en kommentar!

 • Ja, det är absolut ”Björn’s top tio” och om jag skulle tippa din topp tio lista skulle jag nog kunna sätta många av dessa spel. Den stämmer nog inte riktigt överens med hur min lista skulle se ut, men ett spel gjorde mig jävligt glad att se!

  SWOS! Ack ack ack.. en sådan själ.. en sådan glädje!
  Jag blev nästan tårögd!

  • Åh, lirade du också SWOS alltså!? Du kan ju förstå den glädje jag kände när jag upptäckte att SWOS fanns att köpa på Xbox Marketplace.

  • Förresten, nu vill jag ju se hur din lista skulle se ut!

   • Åååååh, måste kolla om SWOS eventuellt finns till Playstation Store!!

    Jobbar på listan, uppmärksammar dig när den är klar!!

 • SWOS var en klar favorit när man sprang runt i blöja. =)

  Super Mario är ju annars spelet som jag antagligen spelat allra mest, framför allt det tredje spelet i serien.

  Köpte faktiskt en x-box igår, spelet jag köpte till: GTA IV. Älskar GTA och trots att jag körde igenom hela på PS3an så ska jag ta det en gång till. Förbannats kul!

  • Super Mario 3 spelade jag som en besatt också. Kommer ihåg när det kom ut till Nintendo och jag fick hem spelet, splirrans nytt. Jag tappade nästan hakan över att det kunde vara så snyggt!

   Grymt att du köpt Xbox. Det finns hur många bra spel som helst att ta sig an! Fallout 3 är ju ett måste t.ex. Och Half-Life 2… Ja, det är ju bara att kolla på min lista helt enkelt 🙂

   • Ja finns en del att ta sig igenom. Men har lirat en del av de bättre på PS3an tidigare – så det blir inte alla jag tar igen. Fallout 3 – nja – jag borde verkligen gilla det spelet (miljöerna för för övrigt fantastiska) men det fungerade inte riktigt hos mig. Fastande och gav upp ganska tidigt. =/

    Half Life 2 var grymt från början till slut.

 • Ah, Gears of war finns också med på min lista. Vet inte hur folk kan lista tvåan framför ettan 😛 För mig var ettans multiplayer en övernaturlig upplevelse 😉 Medan tvåan har gjort att jag slutat spela det. Hehee…

  • Ska jag vara ärlig har jag bara spelat singleplayer-läget på Gears of War och bara spelat Gears 2 marginellt lite! Men ettan är grym, även om det tog ett bra tag för mig att omfamna det 🙂

   Har du lirat Half-Life 2? Underbart spel, fantastisk stämning!

   • anton

    Jag måste nog säga att Gears of War 2 är överlägsen ettan. Förutom att handlingen är mer ingående och djupare, så är också kampanjen längre. Sedan är multiplayer helt enkelt förbättrad på alla plan. 2:an är helt enkelt 1:an fast mer av allt och lite snyggare därtill.

    • Imorgon får jag hem just Gears of War 2. Känns mycket gôtt!

 • delta

  varför tar du nästan bara upp xbox 360 . varför inte ps3 och pc?

  • Helt enkelt eftersom jag har en Xbox 360 och inte har varken en PS3 eller PC.

 • Pingback: Bioshock 2, det börjar närma sig « Björns blogg – www.bjornolsson.se()

 • Pingback: Bioshock Infinite « Björns blogg – www.bjornolsson.se()

 • Pingback: Gears of War 3 – Multiplayer « Björns blogg – www.bjornolsson.se()

 • Pingback: En resa ovanför molnen i Bioshock Infinite | Björns blogg – www.bjornolsson.se()