Tillbaka till postapokalysmen i Fallout New Vegas

Livet i postapokalyptiska amerika är en kamp på liv och död.

Givetvis gillar jag Fallout New Vegas. Något annat vore mycket underligt. Jag fullkomligen älskade Fallout 3 och har spelat det sjukt mycket (jag skulle gissa runt 100 timmar). När nu Fallout New Vegas släppts så har det påpekats flitigt att det ser ut och fungerar precis som Fallout 3. Vilket stämmer och är alldeles underbart enligt mig!

Än en gång är man tillbaka i det postapokalyptiska amerika men denna gång på västkusten istället för Fallout 3:s östkust och tre år efter Fallout 3 utspelar sig. Som en kurir som blivit skjuten och begravd men mirakulöst överlevt ska man försöka ta sig fram genom den kalifornska öknen och lösa mysteriet men vem som sköt dig, varför du blev skjuten och sedan försöka få sin hämnd.

Storyn känns verkligen sekundär. Jag bryr mig inte speciellt mycket om varför jag blev skjuten. Istället njuter jag till fullo av det trasiga landskapet och går från håla till håla och utforskar. Enligt min sparfil har jag spelat strax över nio timmar och har ännu inte tagit mig in till stan, New Vegas. Den underbara miljön står i centrum och är huvudperson. Inte storyn.

Detta må låta motsägelsefullt, men samtidigt som miljön är underbar är Fallout New Vegas inget vackert spel. Grafiken känns rätt daterat och kantig och jämfört med spel som Gears of War 2 och Uncharted 2 är Fallout New Vegas ordentligt fult. Det är dock ingen rättvis jämförelse då Fallout New Vegas har en enorm öppen värld och spelet inte behöver luta sig mot snygg grafik utan har sin stämning som ess i rockärmen.

Att få vandra genom ett sönderbombat, dammigt landskap är en vacker upplevelse. Älskade du Fallout 3 liksom mig och är svag för postapokalysm är Fallout New Vegas ett givet tillskott i samlingen.

Trailer:

 • Hej Björn!

  Vilken bra text du skrivit. Väldigt intressant. Jag har velat en aning om jag ska köpa New Vegas eller inte. Jag som du älskade Fallout 3 men New Vegas såg lite… trist ut.

  Hur är grafiken jämfört med trean? Exakt densamme eller sämre?

  • Tack!

   Jag tycker absolut du ska köpa Fallout New Vegas. Grafiken är likvärdig (kanske lite, lite bättre) än Fallout 3:s grafik. Ett riktigt bra spel och eftersom du älskade Fallout 3 kommer du älska även detta spel!

 • Kalas. Då ska jag beställa det snarast. Tror dock det blir Mafia 2 innan. New Vegas kan bli en perfekt julklapp 🙂

  • Jag har helt tappat sugen på Mafia 2. Får se om det blir ett köp framöver, men tror snarare att Red Dead Redemption är mer aktuellt för mig än Mafia 2.

   • Red Dead äger jag ju redan 🙂

    Mafia 2 tappade jag suget på då jag fick höra att grafiken var väldigt mycket sämre på konsollerna än PC’n. Sen tänkte jag att Mafia 2 skulle få vara min första Playstation multiplattformsspel, men då fick jag reda på att den var sämre där. Då tänkte jag att ”oh well, det blir nog skoj med multiplayer på Xboxelive”, men då fick jag reda på att det inte vart något multiplayer. Då tänkte jag att det blir i alla fall en lång och rolig kampanj , men då fick jag reda på att den bara är cirka åtta timmar lång…

    Så ja, min pepp har svalnat rätt brutalt. Men jag älskar 50:talet och jag älskade Mafia 1. Och eftersom det är samma tillverkare så är det svårt att bli helt avtänd. Men du ska definitivt köpa Red Dead Redemption. Helt underbart spel och nu har ju en Zombie-DLC släppts till det också!

 • Christopher

  Nice. Är sugen som tusan! 3an var kanske inte nån favorit för mig. Mycket på grund av den mediokra main-storyn. Har hört att den ska vara bättre i det här och även att man i detta ska ha större möjligheter till att verkligen ”rollspela”! Är det så tro? Jag älskade att vara badass och kötta med släggor och liknande i de första två falloutspelen men det var tämligen meningslöst att göra en sådan karaktär i 3an då man automatiskt fick god karma i nästan alla huvuduppdrag och meleevapnen var värdelösa oavsett hur bra man var med dem i jämförelse med alla spaceade plasmavapen. Har Björn någon koll på om det är bättre balanserat på det viset i det här?

  • Jag upplever att storyn är lite mer engagerande i New Vegas. Det är svårt att uttala sig om hur mycket mer man kan ”rollspela” i New Vegas. Vad som är nytt är ryktessystemet och att alliera sig med en sida påverkar hur man blir bemött av en annan. På vilket sätt detta påverkar slutet eller storyn totalt vet jag inte riktigt än då jag varit försiktig med att välja sida allt för definitivt.

   Hur det funkar med melee har jag dålig koll på också då jag lagt allt krut (no pun intended) på att vara så bra på skjutvapen som möjligt. Min karaktär har patetisk meleepoäng! Läste dock att det ska gå att utföra specialmanövrar med melee i VATS om man har hög meleepoäng.

   Så, för att sammanfatta. Jag har svårt att se skillnaderna till Fallout 3 då jag spelar min karaktär på nästa samma sätt denna gång. Hursomhelst rekommenderar jag det varmt och tror du kommer tycka denna story är vassare!

   • Christopher

    Nu så. Köpte spelet i går och har hunnit tugga mig igenom 8timmar so far. (Bra Christopher! Ditt sjuka tv-spels beroende har släppt, nu när du uppenbarligen kan stänga av konsolen innan du inte torkat ut, fått biafra-mage och somnat med kontrollen i högsta hugg, som skedde de 44speltimmar (i sträck) som var när 3an kom)

    Än så länge kan jag säga att jag är sjukt nöjd. Min karaktär är en apstark, slägg-svingande köttpanna (3 i intelligens) med synfel dessutom. Uppvuxen i en radioaktiv miljö, bland muterade jättemyror utvecklade min karaktär Z (från filmen Ants) en oerhörd paranoid personlighet, han är alltid vara på vakt för yttre hot och diplomati sköts med slägga eller spik-knuckles, precis som allt annat. Hatad och utstött i människovärlden söker han sig till djurriket, där han tillsammans med radscorpions och geckos jagar, lever och äter. Allt. Även människor. De enda människor som omfamnar och uppmuntrar hans brutala leverne är centuriorna i ceasar´s legion. Dessa människor är oxå de enda han någonsin sett som likasinnade.

    Hahaha! Det här med olika fraktioner är ju grymt! Melee funkar likadant som i trean dock men blir ändå bättre på nått vis nu med ceasars legion. alla de kör ju melee lixom. Bortsett från alla buggar är det här spelet guld!

    • Det jag saknar mest ifrån de två första Fallout-spelen är den där sköna rollspelskänslan. Valde du 3 i Intelligens i tvåan så var du riktigt blåst och kunde knappt kommunicera med andra människor än idioter. Det bjöd på några roliga inslag ibland. Specielt med karaktärer som man hörde rösten på.

     ”Please Anton I need your help!”

     ”Me Anton, chosen one.”

     ”Eh… Yes, please. Listen to me. I need you to find my daughter. She is being held hostage by the Gekko-gang”

     ”Uh?”

     ”… Held hostage! Kid-napped!”

     ”Hu?”

     ”…”

    • På något sätt är det fascinerande att du spelade Fallout 3 i 44 speltimmar i sträck. Och sedan var lite missnöjd med spelet!

     Det jag tycker är är lite svagare i Fallout New Vegas jämfört med Fallout 3 är miljöerna har jag insett. Jag saknar en raserad stad. Tyckte de första tio timmarna av Fallout 3 var helt magiska när man gick runt, livrädd, i ett sönderbombat Washington DC och försökte fly i skräck när man fick se supermutanter. Helt fantastiskt.

     Även om New Vegas är väldigt, väldigt bra så saknar jag den lite instängda känslan man fick i Fallout 3. Och alla häftiga byggnader!

 • Tove

  Björn är skön!

 • Räknar dagarna tills mitt exemplar trillar ner i brevlådan. Ägnade åtskilliga timmar i The Wastelands i Fallout 3, och räknar med att göra samma sak i uppföljaren.

  • Ja Fallout-spelen är verkligen inget man spelar i ”snuttar”. Där är det långsittningar som gäller!

   • Absolut! Fick hem ett exemplar i tisdags, men mina äventyr i mojaveöknen tog slut igår när mitt gamla original-360 fick RROD igår natt. Blev att bita ihop och beställa en Slim 🙂