Nytt i filmsamlingen

Två tillskott i blu-ray-samlingen.

Nya utgåvan av Avatar, med ännu mer Neytiri.
Igår ramlade det ner två nya blu-ray-titlar på hallmattan. Från engelska Amazon hade jag beställt Avatar – Extended Collector’s Edition och Metropolis – Special Edition. Två sci-fi-filmer som varit banbrytande. Avatar äger jag sedan tidigare, och dessutom på blu-ray, då det var den första blu-ray-titeln jag köpte. Tyvärr fanns det inte med något extramaterial på den utgåvan, så när det nu släpptes en maffig treskivorssutgåva kunde jag inte låta bli. En så häftig film med så mycket banbrytande teknik bakom vill jag grotta ner mig i med extramaterial och dokumentärer. Att det sedan finns en längre version av filmen med ser jag bara som ett plus. Avatar är verkligen en grym film, hur mycket folk än vill banalisera den med Pocahontas-jämförelser.

Metropolis var banbrytande för sin tid då den kom 1927. Tysk stumfilm låter kanske inte så kul (eller låter inte alls, för den delen, då det är stumfilm) men Metropolis har jag länge varit sugen på att se. Jag har sett en del tidigare (ungefär en halvtimme) men avbröt då och tog aldrig upp tittandet. En av anledningarna till att jag aldrig såg klart filmen var för att jag väntade på just denna version av som släppts nu. Stora delar av Metropolis har nämligen varit förvunnen tidigare under massa år och de versioner som funnits av filmen har innehållit en text som beskrivit händelseförloppet under dessa försvunna passager. 2008 hittades dock en nästintill komplett, men illa tilltygad, kopia i Argentina. Visserligen i fel format och på 16 milimeters-film, men dock! Jag tänkte helt enkelt vänta med att se Metropolis till den kompletta (så gott som) versionen släppts.

Är det något jag är svag för när det gäller extramaterial till film så är det inslag om restaureringsarbete. Jag vet inte varför, men jag fullkomligt älskar sådant! Och till min lycka ska det finnas just ett restaureringsinslag bland extramaterialet till Metropolis.

Med dessa två filmer är min blu-ray-samling uppe i nätta åtta titlar. Det går långsamt framåt och jag trivs med det. Nästa blu-ray-inköp blir förmodligen specialutgåvan av Inception och Alien anthology-boxen. Det är kul med film!

 • Spelar den bra i din Playstation? Mer och mer börjar det sakta men säkert fungera för mig igen. Men det går väääääldigt segt.

  Älskar också bakommaterial angående restaureringsarbetet. Var en god sådan angående Onde den gode den fule också 🙂

  8 Titlar är inte fy skam. Sakta men säkert bygger du ditt imperium. Hehe. HUr många dvd-titlar har du?

  • Den funkar fint i min PS3:a. Tack och lov!

   Kollade på ‘Capturing Avatar’ nu ikväll. Ruskigt bra!

   Jag har precis 270 dvd-titlar. Så hela samlingen uppgår med andra ord till 278 titlar med blu-ray-titlarna

   Hur många har du?

   • Fan vad skönt! Som sagt så har det börjat fungera lite smått för mig med. Extramaterialet spelar utan problem numera. Det är bara huvudfilmen som är skitseg.

    Jag vet inte exakt hur mycket jag har längre. Slutade räkna för över ett år sedan. Jag uppskattar dock att jag ligger runt 400 titlar cirka. Sist jag räknade låg jag på 370 titlar och det var innan jag ens börjat samla på Blu-rays så det var ju ett tag sedan 🙂

    • Just ja, en sak till. I den här brittiska utgåvan medföljer inte dvd-skivorna va?

     • Det stämmer. Bara blu-ray-skivor i engelska utgåvan. Jag tycker det är så ruskigt onödigt med alla dessa utgåvor som har både DVD och BD-skivor och försöker, om möjligt, undvika dom. Dock verkar det kört med Special Edition-utgåvan av Inception. Där följer det med en DVD oavsett.

 • Tove

  Lusse-pusse!

 • Avatar va helt ok film =) mycke bättre än ja trodde den skulle va

 • Och där åkte Metropolis i kundvagnen – tackar tackar. 🙂

 • Fredrik

  Intressant att läsa om fler som har problem med den utgåvan av Avatar på sitt PS3. Jag fick avbryta och trycka på Play flera gånger för att få bluray-skivan med filmerna att överhuvudtaget starta igång.