Löpning och jag

Ungefär som jag.

”Efter att ha sprungit 15 km i sexminuterstempo är man löpare på riktigt, och då måste man också skriva om det.”

Så skrev Petter i sin blogg för några dagar sedan, riktat till mig. Och visst, han har en poäng. För det är ju så att jag har börjat med löpning. Kombinationen med att passera 30 år, kontorsjobb 40 timmar i veckan och gilla att äta gott inte är den mest lysande kombinationen när det kommer till form och kondition.

Mina nya löpardojor.
För ungefär en månad sedan köpte jag ett par löparskor, Brooks Vapor 9, på Stadium Outlet och invigde dessa sedan med en löpning på 3,23 kilometer. Jag var helt jäkla slut när jag kom hem. Sedan har det dock blivit bättre och de rundor jag sprungit har varit på ungefär 6,5 kilometer, med ett tempo på strax under sex minuter per kilometer (eller lite över tio kilometer i timmen).

För några dagar sedan kändes det extra bra när jag var ute och sprang och det blev en hel del bonuskilometer och när jag flämtande stannade vid min port visade RunKeeper att jag sprungit 15,14 kilometer. Lite över en och en halv mil med andra ord. Jag var (och är fortfarande) sjukt stolt och målet att springa en mil innan året var över hade jag redan krossat, redan den åttonde gången jag sprang.

Dagen efter var inte lika kul, med enorma smärtor i knäna och i högra höften. Dock försvann detta ganska snabbt och redan nästa dag kunde jag ta en runda på över sex kilometer i bra tempo (för att vara mig).

Det totala målet med löpningen är att förlora några kilon och få bättre kondition. Jag tycker redan att jag känner en förbättring i konditionen. Vikten har jag inte kollat än, men den känns nästan sekundär när jag VET att jag kommer i bättre form av löpningen.

Förhoppningsvis får jag vara skadefri och fortsätta förbättra min fysiska form. När sommarens korpspel i fotboll drar i gång vill jag känna mig lätt och snabb med stor ork.

Ni som är medlemmar på RunKeeper, följ mig gärna där.

Förresten. Har ni några bra tips på låtar att springa till? Kommentera gärna!

 • Bra inlägg må jag säga! Gällande låtar att springa till har jag en Spotifylista som heter ”The Loneliness of the long Distance Runner” som har några guldkorn, även om jag inte springer med musik i öronen så värst ofta längre. Kolla den på http://open.spotify.com/user/peather/playlist/7eLf8OAGs1TJCdBWszwEGp så kanske du hittar någonting vettigt.

  Sprang för övrigt ett väldigt bra långpass i lördags utåt Hjälmarsberg och Mark, du skulle nog kunna ta den sträckan utan problem, kan visa någon gång!

 • Pär

  Rent allmänt brukar jag gilla att ha några feelgood-låtar med när jag springer långt. Har jag bara tempolåtar och lyssnar till längre tid så slutar de att ge effekt efter en stund.

 • Kattis

  Ska jag springa långlöp kan jag lyssna på ljudbok. Då är det lättare för mig att hålla det lugna tempot jag ska. Annars är hela Confessions on a dancefloor underbar att springa till. Annat jag älskar: American boy m Estelle, Can’t sleep m Adrian Lux och lite Septemberlåtar. Låtar jag springer intervallet till hatälskar jag 🙂

 • Tove

  Bra löparlåtar stavas blipblop och dunkadunka!

 • Verkligen fantastiskt jobbat! Själv är jag glad om jag lyckas motivera mig själv till att ta en promenad varje dag. Skapade dessutom en Runkeeper-tävling just av den anledningen.

 • Pingback: Löpning och jag, del två | Björns blogg – www.engqvist.me()