Western Digital TV HD Live

Som förberedelse inför att jag ska få en ny dator, som jag skrivit om tidigare, så har jag skaffat ett litet mediacenter. Detta helt enkelt eftersom jag vill spara plats på Macens hårddisk.

I min iMac har jag i nuläget två externa hårddiskar på varsin terabyte inkopplade. Den ena fungerar som en Time Machine-disk och tar backup på allt mitt innehåll, och på den andra lagrar jag filmer, teveserier, foton och massa annat trevligt på. Internt sitter det 320 gigabyte i iMacen. MacBook Air kommer med en supersnabb SSD-hårddisk på 256 gigabyte. Det räcker ju inte till mycket, och det gäller att börja tänka lite smart för att inte göra av med allt utrymme snabbt.

Mitt nya mediacenter är en väldigt liten mackapär.

Då hela tanken med MacBook Air är att den ska vara så portabel och smidig som möjligt så kändes dagens lösning med externa hårddiskar inkopplade inte som någon vidare idé. Istället har jag valt att köpa en Western Digital TV HD Live som jag kopplat in i TV:n och sedan finns det en 2 terabyte stor USB-hårddisk inkopplad som lagrar massa filmer och teveserier. Western Digital-spelaren är liten och smidig, klarar praktiskt taget alla filformat och dessutom är den väldigt billig. Det negativa med den är att den tyvärr inte är trådlös, men det gick tack och lov att lösa med en USB-sticka för Wifi. Den medföljande fjärrkontrollen är inte heller speciellt imponerande, med rätt ”svampiga” knappar. Men till det priset jag betalade (699 på CDON, och den fanns till och med ännu billigare på andra ställen) så kan jag leva med det.

En annan negativ del är att det går väldigt långsamt att överföra filer över nätverket till den anslutna hårddisken, men har man bara lite framförhållning så kan man låta filöverföringen stå och puttra på medan man gör annat.

Nu återstår frågan: Hur gör jag med alla foton? En snabb NAS-disk, eller en väldigt liten extern hårddisk som jag kan plugga in enbart när jag ska bildbehandla? Eller kanske en Time Capsule för backup med en extra ansluten hårddisk för lagring och foton.

Hursomhelst är det första steget till en mer trådlös vardag taget.

 • Daniel

  Jag lagrar alla mina bilder och videos på min MacMini, som även agerar mediacenter. Mina två macbooks plus macminin har alla det utmärkta programmet Arq (googla arq backup). Detta program gör en time machine-liknande backup på datorn, eller/och specifika mappar, och lagrar allt på ett Amazon S3-konto. Har säkert 3-400Gb där.

  I ditt fall skulle jag köra på en egen extern HD för alla bilder (verkar som du vill ha ett ställe för lagring och arbete med bilderna) och sedan låta Arq ta backupen på din Air och din externa Bild-HD. Voila, moln-backup på både dator och HD.

  • Blir det inte dyrt med molnbackup? Jag ska erkänna att jag är lite sugen, samtidigt kanske det är lite overkill om det funkar smidigt med en hårddisk kopplad till routern som Time Machine-disk.

   • Men de går ju sönder. Externa hårddiskar får du räkna med att de håller ett år. Sedan kraschar de. Har du otur så blir du av med data. Plus att du måste köpa en ny HD.

    Jag har backuper på tre datorer och 10000+ bilder och mängder med hd-video. Mycket är på Junior och det är ju ovärdeligt. Betalar väl ca 20 dollar i månaden för det. Detta är ju utöver de backjper jag har på externa hprddiskar här hemma och Flickr, Picasa och dropbox. Jag använder allt. 🙂

    • Ett år är väl lite negativt räknat? Längre än så lär väl en extern hårddisk kunna hålla?

     Dock är 20 dollar i månaden inte så farligt för molnbackup. Hoppas bara att man kan lita på att deras servrar inte blir hackade eller kraschar. Men det ska väl mycket till för det.

     Har du testat att återställa en dator från Amazon S3 någon gång? Funkar det smidigt?

     • Anton

      Så molnbackup is the way to go? Ett år för en extern hårddisk låter extremt surskalligt. Jag har en kamrat som använder något väldigt avancerat som backup och det är två dyra hårddiskar sammanlänkat med Time Machine. Fuck, man vill ju inte att alla sina bilder ska förstöras.

     • Det gäller ju inte alla. Men tycker det kan vara ett snitt att räkna med då jag har haft hd:ar som gått sönder efter den tiden. Vissa längre, vissa kortare. En backup på extern hd ska aldrig ens enda backup. Sjukt osäkert. Har själv på extern hd men ser ju till att ha det på två andra ställen också.

 • Daniel

  För film och tv så skulle jag köra med en egen slit-och-släng-HD om nu inte din nya pryl redan har lagring för detta.

  • Jo jag köpte en 2 TB Western Digital Elements för att enbart fungera som mediahårddisk. Funkar finemang!