Intryck från demot till FIFA 12

Hösten är här och det innebär att fotbollssäsongen sätter igång. Och tillsammans med ny fotbollssäsong så kommer ett nytt FIFA-spel från EA Sports. I förrgår släpptes demoversionen av FIFA 12 som släpps i Sverige den 29 september. Givetvis har jag testat det!

Vid en första anblick så känner man igen sig väldigt lätt. Wayne Rooney, denna gång med lite mer hår, är omslagspojke än en gång.

Spelmässigt så har försvarspelet ändrats ordentligt. Vilket innebär att jag lägger som ett såll. Nu räcker det inte längre med att springa ikapp en spelare och hela tiden hålla in en knapp. Nej nu ska man tajma knapptryckningen och placera sig bättre. Det låter kanske självklart, men oj vad svårt det är! Mycket irritation har fötts ur mina misslyckanden, men förmodligen kommer jag tycka att det är ett bra tillskott när jag väl har lärt mig.

Diego Forlán i FIFA 12.

Som vanligt när det kommer ett nytt FIFA-demo så har jag svårt att göra mål. Visst, på de lägre svårighetsgraderna blir det en del mål, men så fort jag spelar på ”min” svårighetsgrad (någon av de två högsta) så blir det ruskigt svårt att komma till avslut, speciellt i mitten. Det är lättare att komma runt på kanterna och slå inlägg. Vilket dock är helt fruktlöst när 169 centimeter Lionel Messi är ”centertank”.

Än en gång, och detta gäller varje år som det kommer ett nytt FIFA-spel, så är flytet bättre. Det känns mer och mer naturligt och hur bollen rör sig blir bättre och bättre. Bollfysik är något EA ska ha jobbat hårt med och det innebär att bollen kan reagera på olika sätt, även om du gör precis samma fint/rörelse fler gånger. Kollisionssystemet är också uppgraderad och nu blir det något unikt varje gång en kollision sker, istället för en förbestämd animation. Det snubblas lite mer helt enkelt.

Som vanligt med demoversionerna av FIFA så stämmer inte riktigt spelardatan. Spelarna är för unga och laguppställningarna inte helt korrekta (Nasri och Fabregás finns fortfarande i Arsenal t.ex.). Detta kommer givetvis vara åtgärdat i den slutgiltiga versionen av spelet.

Allt som allt så känns det som en lovande uppdatering. Bara jag får till det där jäkla försvarsspelet. Men skam den som ger sig!

Det händer dock att jag stänker dit någon boll ibland. Som detta mål, med Alexis Sanchez.

 • Jag lyckades precis ÄNTLIGEN vinna en match i demon. Kan inte påstå att jag spelat så mycket Fifa tidigare, men även om det är rätt svårt så gillar jag att man har större kontroll över spelarna i Fifa 12. Beroendeframkallande spel!

  • Väldigt beroendeframkallande. Och otroligt frustrerande att det är så svårt att försvara. Jag vet inte hur många gånger motståndaren bara promenerar fram genom mitt försvar och fintar spelare efter spelare. Jag känner en viss oro för att EA ska ha pillat FÖR mycket med försvarsfunktionen.

   • Det gick betydligt bättre när jag upptäckte att man kan kontrollera målvakten genom att trycka på Back-knappen på 360-kontrollen 😉

    • Back-knappen? Spaken man byter spelare med? Eller knappen man rusar ut med målvakten med? Eller har jag missat något?

     • Om du trycker på Back-knappen som är precis till vänster om Xbox Guide-bollen mitt på kontrollen så får man total kontroll över sin målvakt (om motståndarlaget har bollen). Kan hända att det varit så i tidigare FIFA-spel med, jag har aldrig köpt dem, bara kört demon och tröttnat på korkad AI tidigare =)

     • Jag har helt missat detta. Brukar bara rusa ut med målvakten. Inte för att jag tror det blir mindre mål insläppta om jag tar total kontroll över målisen 🙂

 • Tove

  Vad kul!

  • Jag förstår att du tycker det! Din passion för FIFA har inte undgått mig!

 • Hur svårt tror du det skulle vara för någon som undertecknad att sätta sig in i FIFA 12 om man inte rört spelserien sedan slutet av nittiotalet? Spelen verkar klart roliga men jag fasar för en inlärningskurva som förmodligen är stadigt brant. 

  • Hyfsat svårt, men det finns ju olika svårighetsnivåer. Ladda ner demot och börja på en låg svårighetsnivå!

 • Pontus

  hur får du upp dina videor på youtube? eller bara till datorn ? 🙂 jag spelar fifa 12 väldigt mycket och skulle gärna vilja göra en film. har du provat virtual pro? du är endast 1 spelare som du själv skapat och han ska du sedan träna upp genom att klara bedrifter. När du känner att din gubbe är bra kan du skapa eller söka till en virtual pro klubb där man spelar upp sig till divisioner. jätte kul!