Nathan Drake i varje spel

Chloe Frazier, sidekicken från Uncharted 2 (och 3) är med i Gears of War 3. Hon heter förvisso inte Chloe, utan Sam och har dessutom lagt på sig ett gäng kilon enbart i muskler. Men visst fasen är det hon, det hör jag ju på den sträva australiensiska stämman! En sökning på IMDb bekräftar det. Claudia Black gör rösten till både Chloe i Uncharted 2 och till Sam i Gears of War 3.

När man har spelat ett gäng spel och försöker att hänga med i spelvärlden som jag gör blir det tydligt många gånger att samma skådisar dyker upp i ett gäng spel. Ett av de tydligaste exemplen på detta är Nolan North, mest känd som Nathan Drake från just Uncharted-spelen, men även känd från massor av andra spel.

Nolan North är med i massor av spel

Jag är lite ambivalent till att samma röstskådespelare dyker upp i massor av spel. Samtidigt som jag gillar Nolan North skarpt i Uncharted-serien så blir det lite ”fel” när samma röst dyker upp på så många andra ställen. För mig ÄR Nolan North Nathan Drake och att då höra honom som prinsen i Prince of Persia känns inte som det ska.

Om man då drar paralleller till filmens värld så börjar genast det resonemang jag försöker bygga upp att halta. Ta en skådespelare som Christian Bale som är mycket bra i rollen som Batman i Christopher Nolans filmer. Betyder detta att jag inte kan ta mig till hans andra karaktärer? Jo, absolut kan jag det. En bra skådespelare övertygar mig i flera roller. Trots att både röst och utseende är lika från film till film. I spelen är det ju bara rösten som är lika, utseendet varierar. Samtidigt hajar jag till extra när en röst jag känner igen från tidigare dyker upp i ett annat spel.

Kan det då bero på att Nolan Norths röst låter likadan utan att han förändrar den nämnvärt? Med stor sannolikhet så är det så. Om vi åter tittar på Gears of War så görs hvuudkaraktären Marcus Fenix röst av John Di Maggio. Det är en lysande uppvisning i machogrymtande och brölande. Jag kan dock inte påminnas om att jag hört ”Marcus Fenix” någon annanstans. Dock har jag hört John Di Maggio flera gånger. Som Bender, i Futurama. Med andra ord, John Di Maggio ändrar sin röst och ser till att den låter olika från roll till roll.

Vi avslutar med en konversation från Mafia II där Nolan North pratar med… Nolan North.

 • Anton

  Jag reagerade också jättemycket på det då jag spelade. Ser ju ut som samma ansikte dessutom.

  Jag känner lite samma sak då jag spelar. Men det handlar nog om att man vant sig så mycket att en röst ska vara kopplat till ett speciellt ansikte. Eftersom det oftast inte är röstskådisen som stått modell. Så det är ju en ny modell för varje spel medan det är samma skådis som har rösten till varje ny roll. Ett bekant ansikte.

 • Chajlalot

  Han den där som gör rösten till i stort sett alla manliga karaktärer i Oblivion låter likadant för alla, och även som Fawkes i Fallout 3.

  • Bethesda tycker jag överlag har rätt dåliga röster. Ofta är det unga karaktärer som låter som gamla män. Underligt.

 • Hej Björn!

  Visst är det lite extra kul när man plötsligt verkligen hör en skådis – då blir han eller hon plötsligt så väldigt lätt att identifiera överallt.I mitt jobb har jag det som yrkesskada, jag hör exempelvis alltid om det är Andreas Nilsson i något dubbat program – även fast han är en mästare på att variera och förställa sin röst.
  Claudia Black, förresten. Du vet väl vem hon är? Kult-sci-fi/fantasy-skådis med filmer och serier som Pitch Black, Farscape och Stargate under bältet. Dessutom högeligen kompetent röstskådis också. 

  • Jo jag läste lite om Claudia Black. Har dock inte sett varken Farscape eller Stargate och jag kommer inte ihåg henne från Pitch Black. Jag gillar hennes röst dock!

   • Anton

    Hon är ju prospect-kvinnan med läder boots. Hon blir uppäten och splittad i två delar av monstren när dom flyr tillbaka till det kraschade skeppet 🙂