Hur är det med omdömet BioWare?

Jag älskar Mass Effect, det kommer som en föga överraskning för den som följer min blogg skulle jag tro. BioWare har byggt upp ett fantastiskt universum med intressanta karaktärer. Mycket är klockrent med spelen i mitt tycke.

På sistone verkar BioWare dock svikta ordentligt i sitt omdöme.

De som är bekanta med Mass Effect vet att man kan skapa sin egen karaktär med eget förnamn, utseende och egenskaper. Väljer man att inte göra det så får man använda sig av en sorts mellanmjölkskaraktär. Manlig karaktär heter John Shepard och kvinnlig variant är Jane Shepard. I all marknadsföring för de två första spelen har den manliga standardkaraktären använts. Han är med i pressbilder, på omslaget, ja överallt. Den kvinnliga varianten har inte alls synts till i kampanjer. Fram tills nu då BioWare fick för sig att även den kvinnliga karaktären, kallad “Femshep” av fansen, ska synas i reklam. Istället för att använda sig av standardvarianten, som i fallet med “Manshep” (nej, jag tror inte att han kallas så av fansen), så fick fansen rösta på Facebook på vilket utseende Femshep skulle ha. Problemet är bara att de varianter som går att rösta på inte i närheten ser ut som något man skulle kunna skapa i Mass Effects karaktärredigerare. Hon ser alldeles för ung ut och hela ansiktsformen är off.

"Vad då utegångsförbud?! Nu blir jag ARG!"

Hur tänkte BioWare?

Problemet är att spelare som valt att spela med Femshep i de två första spelen (jag är en av dem) har redan en bestämd bild av hur hon ska se ut. Och ett är säkert, hon ser inte ut som en tonårstrotsig Samus Aran, utan snarare som en hårdför (men snygg, givetvis) dam på runt 30 år.

Samtidigt som Liara har blivit yngre, så har brösten vuxit enormt.
Shepard är inte den enda som har bimbofierats. Ett ännu värre fall hittar vi än en gång på BioWares Facebooksida där de laddade upp en bild på en kommande staty på Liara. De ville ha feedback, och oj vad de har fått det! Folk verkar inte helt nöjda.

Liara är en (snygg, givetvis) Asari, vilket innebär att hon är en blå människoliknande Alien. I statyn som de laddat upp ser hon yngre ut än i spelen, med mer avsmalnande ansikte än vanligt. Och så har hon bröst som är cirka två storlekar större än de hon har i spelet.

Varför ska det behöva vara så? Är BioWare så osäkra att de efter två otroligt framgångsrika spel måste börja sälja in Mass Effect 3 med gubbsjuka knep. Jag tror ärligt talat att de som ska köpa spelen och prylarna kring inte vill ha jättebröst med tillhörande barnansikte. Jag tror att de karaktärer som BioWare har skapat i de två första spelen duger alldeles utmärkt som de är.

Hur kvinnor framställs i Mass Effect kanske inte har varit helt briljant tidigare, men jag tycker ändå att BioWare har lyckats balansera rätt ok utan att falla över till gubbsjuka. Nu är jag mer tveksam, och jag hoppas innerligt att denna grabbiga flåsighet inte kommer att smitta av sig på Mass Effect 3. Det vore så synd.

Navigation