Gears of War-trilogin går i mål

Jag var sen att hoppa på Gears of War-tåget. När jag köpte min Xbox 360 så hörde jag mycket gott om det första spelet, men när jag väl köpte det och började spela det var jag inte så imponerad. Efter några timmars nötande började jag dock hysa varmare känslor och se vad som var så bra med det. På slutet var jag frälst. Sedan kom Gears of War 2 som jag älskade rakt igenom och nu har jag alltså gått i mål med trilogin när Gears of War 3 är avklarat.

Gears of War 3 är otroligt snyggt. Spelet sköts upp ett halvår trots att det enligt rykten var klart. Det behöver inte ha varit något negativt då Epic gavs massa månader att finslipa allt. Grafiken är otroligt vacker och det märks att Epic verkligen kan sin egen grafikmotor. Spelmässigt så är kontrollen supertight och bättre än någonsin, vilket inte säger lite när det handlar om serie som har varit berömd för sin starka kontroll.

Anya Stroud som du tidigare mest fått höra i de två första spelen är numer en spelbar karaktär.

I de tidigare Gears of War-spelen så har det alltid handla om dig, Marcus Fenix, och kompanjonen Dom. I trean är det istället fyra karaktärer som upplever äventyret tillsammans. Om man vill kan man alltså spela igenom hela kampanjen med tre andra vänner. Jag gjorde det i min ensamhet dock. Detta är både en för- och nackdel. Fördelen är att man får lite stöd från sina kompanjoner och att jag upplever att storyn blir starkare. Nackdelen är att det ibland känns lite för lätt. Dina kompanjoner kommer snabbt till undsättning om du biter i gruset och återupplivar dig. Samtidigt gillar jag att storyn får flyta på, utan att man fastnar vid svåra moment.

När det gäller story så tycker jag att den funkar bra. Det är inte en lika fin utmejslad sådan som i Mass Effect eller Half-Life, men det gör inget. Jag köper helt och hållet premisserna, där brölande machosoldater spottar ur sig actionklichéer. Det är ändå de fantastiska miljöerna och den lysande kontrollen som får spela huvudrollen.

Gears of War är våldsamt och snyggt. Våldsamt snyggt.

Något som är överraskande är hur mycket i storyn som avslutas. Ett problem med spel brukar vara rädslan att berätta för mycket, så att det blir svårt att göra uppföljare. Här avslutar verkligen Epic mycket, och jag har svårt att se att det kommer att komma en uppföljare med dessa karaktärer. Säkerligen kommer vi att få se prequels och liknande, vänta bara till Microsoft lanserar en ny konsol!

Av de tre Gears of War-spelen är detta det bästa. Och då är de andra ruskigt bra. Jag rekommenderar det väldigt varmt!

Navigation