Steve Jobs 1955-2011

Det var ganska precis tio år sedan, i september 2001, och jag var nyinflyttad i en studentkorridor i Bollnäs. Intill mig bodde Gabbe som precis som jag skulle studera de två kommande åren. En dag i september fick han ett stort paket och när han packade upp innehållet visade det sig innehålla något som verkligen fick mig att hoppa till. En Powermac G4. Silverfärgad och oemotståndlig. Att en dator kunde se så bra ut var helt otroligt för mig! Ungefär här så hittar vi startpunkten för vår vänskap och i tio års tid har vi känt varandra. Mycket har hänt under denna tid. Gabbe är numer gift och har en liten son. Jag är förlovad och vi bor inte speciellt nära varandra. Intresset för teknik och speciellt Apple har varit ett ständigt återkommande samtalsämne i vår vänskap. Därför kändes det ganska självklart att det var Gabbe som hade skickat meddelandet som väntade i min telefon när jag vaknade i morse:

“Steve har gått vidare i natt.”

Steve Jobs, Apples grundare och en man vi har pratat om väldigt mycket har alltså avlidit efter en lång kamp mot cancer. Man kan inte påstå att det var oväntat, men samtidigt är det väldigt chockerande. Utan Steve hade inte Apple funnits. Givetvis dels för att han grundade företaget, men också för att han räddade det från säker konkurs på nittiotalet. I dag är det världens högst värderade företag.

Tack vare Steve Jobs visionära blick så har vi i dag iPods, iPhones, iPad och världens bästa persondatorer i Macintosh. Det råder nog ingen tvekan om Apples inflytande i människors användande av teknik i vardagen. Det är bara att se sig omkring, människor använder Apple-produkter överallt.

Nu går Apple sannerligen in i en ny fas utan mannen som har varit en ikon för hela företaget. Jag kommer verkligen att sakna Steve Jobs.

Om inte Steve Jobs hade räddat Apple i slutet av nittiotalet så hade jag aldrig köpt min första Macintosh den 8 oktober 2004.

Vilken modell? En silverfärgad Powermac G4. Med en tidigare ägare. Gabbe.

Steve Jobs i sitt hem 1982.

Navigation