Dear Esther

Dear Esther, en vacker och gripande berättelse.

Hur skriver man något vettigt om ett spel som man bör berätta så lite som möjligt om. Att ens kalla Dear Esther för ett spel är tveksamt. Det är mer som en interaktiv berättelse.

Du vandrar runt på en ö, medan en berättarröst målar upp berättelsen om en tragedi. Det finns inga tydliga mål. Inga tydligen spelmoment. Det finns ledtrådar till vad som har hänt, men dessa ledtrådar fyller ingen direkt funktion som spelmoment, utan är mer till för dig som spelare för att bilda din egen uppfattning om vad som har hänt. Dear Esther är fyllt av symbolik och kan säkerligen uppfattas som pretentiöst och lite för otydligt för den som inte kommer till spelet med rätt inställning och känsla.

Jag spelade igenom Dear Esther i en enda sittning. Mitt i natten med släckta lampor och hörlurar i öronen. Det är svårt att komma på bättre omständigheter för en genomspelning av detta vackra spel.

Vad är det som har hänt då? Jag har en teori om detta. Det finns flera andra. Dear Esther lever verkligen kvar efter en genomspelning och ett stort nöje är att ge sig ut på nätet och läsa andra människors teorier. Diskutera gärna Dear Esther med andra spelare.

Dear Esther är verkligen en givande upplevelse.

Köp Dear Esther på Steam. Det finns till Mac och PC.

Trailer:

Navigation