Orange Is the New Black

Netflix senaste originalserie, Orange Is the New Black, tar oss in i ett kvinnofängelse och berättar historier om flera människoöden. Under tretton avsnitt får vi följa Piper Chapmans öde i fängelset där hon ska sitta i femton månader på grund av ett brott som begicks för tio år sedan. Sedan brottet har hon ordnat upp sitt liv och är dessutom förlovad. Inte nog med att hon hamnar i fängelse, hennes exflickvän Alex (spelad av Laura Prepon) som var delaktig i brottet sitter också i samma fängelse. Det är upplagt för dramatik med andra ord.

Orange Is the New Black skiftar mellan komedi och drama och det känns som att serien inte riktigt vet vilket ben den vill stå på. Ren slapstickhumor kan varvas med djup tragedi. Detta är en svaghet och jag önskar en mer tydlighet. Denna osäkerhet gör att varken humorn eller dramatiken når ända fram. En mer renodlad serie hade förmodligen varit bättre.

Karaktärsgalleriet känns varierat men spelar väldigt mycket på stereotyper. Svarta karaktärer snackar slang, rappar och gillar friterad kyckling. Latinokaraktärer gillar kryddstark mat och brister ut i spanska när de blir upprörda. Stereotyperna är en del av humorn, det förstår jag, men det gör samtidigt att karaktärerna kan kännas lite platta emellanåt även om det görs försök till att ge dem djupare personlighet.

Vi får se flera av karaktärernas liv innan fängelset och vad som fick dem att hamna där. I alldeles för många av fallen så handlar det om att karaktärerna haft ett hjärta av guld men hamnat i fel situationer som lett till fängelsevistelsen. Visst, de utmålas inte som några änglar, men mer svärta och ondska än så här måste väl finnas?

Laura Prepon och Taylor Schilling i Orange Is the New Black.
Laura Prepon och Taylor Schilling i Orange Is the New Black.

Huvudrollsinnehavaren Taylor Schilling är något av det bättre i serien och hon spelar Piper Chapman utan fåfänga och manér och växlar med lätthet mellan komedi och drama, även om nu tonläget i serien skulle må bättre av att renodlas mer. Jason Biggs, mest känd från American Pie, gör också en bra insats som hennes fästman.

Orange Is the New Black är redan klar för en ny säsong, men jag är inte helt säker på att jag kommer att fortsätta titta.

Navigation