En vecka i augusti i Paris

Efter en vecka i den franska huvudstaden är vi hemma igen. Det var en resa som skulle ha genomförts i juni, men som ställdes in i sista sekund på grund av flygledarstrejk. Nu kom vi äntligen i väg och Paris bjöd på ett ljuvligt sensommarväder.

Via Airbnb hade vi bokat en lägenhet nära Canal Saint-Martin och vi tog oss runt i Paris via tunnelbana, ett smidigt och billigt sätt att transportera sig. En härlig vecka i en härlig stad.

Dessa fantastiska portar och vackra husfasader finns praktiskt taget överallt i Paris. Ljuvligt!
Dessa fantastiska portar och vackra husfasader finns praktiskt taget överallt i Paris. Ljuvligt!

paris_metrostation

Canal Saint-Martin

När vi besökte Paris för sex år sedan så bodde vi i Montparnasse som ligger söder om Seine. Denna gång valde vi att istället bo norr om Seine. Området kretsar kring Canal Saint-Martin och här fanns det fantastisk street art och en hel del roliga butiker. På kvällarna samlades väldigt många längs med kanalen och njöt av picknick och det klirrades en hel del i vinglas.

Tyvärr bodde vi på en ruffigare gata, men gick man bara hundra meter åt valfritt håll så blev det genast vackrare. Trots detta kände både jag och Tove att Montparnasse var ett trevligare ställe och det var en känsla som verkligen bekräftades när vi tog en utflykt över Seine. Flera kvällar valde vi att äta i det område vi bodde och jag fick till slut äntligen äta grodlår. Som smakade som kyckling. Praktiskt taget exakt som kyckling, fast med fler ben.

På den lilla restaurangen Les Enfants Perdus (betyder ‘De förlorade barnen’) njöt jag av en råbiff till förrätt för att sedan toppa det hela med en otroligt god kyckling. Det går verkligen att äta gott i Paris och veckans kulinariska höjdpunkt kom den sista kvällen på ett litet oansenligt ställe några gator från vår lägenhet som hette Le Petit Cambodge där vi åt två fantastiskt goda grytor. Min gjord på nötkött och Toves på fläsk. En riktig höjdare! Vi testade även det vegetariska stället Tien Hiang som låg bara en gata bort från vår lägenhet och även där var maten en höjdare även om lokalen var liten och servicen lätt förvirrad.

På väg för att utforska butikerna kring Canal Saint-Martin.
På väg för att utforska butikerna kring Canal Saint-Martin.
Vid solnedgången och långt in på kvällen samlades många kring Canal Saint-Martin för picknick med vänner.
Vid solnedgången och långt in på kvällen samlades många kring Canal Saint-Martin för picknick med vänner.

paris_marais_kvinnaochhund

paris_marais_restaurang

Champs-Élysées, shopping och te

Stadens mest kända gata borde vara Champs-Élysées som går från (eller till, beroende på hur du ser det) Triumfbågen. Vi besökte denna jättegata även denna gång, precis som senast. Jag passade på att kika in på Paris Saint-Germains butik för att se om det fanns några trevliga Zlatan-souvenirer att lägga tassarna på. Tyvärr var det mesta väldigt dyrt och dessutom var butiken fullsmockad med besökare vilket gjorde det knepigt att ta sig fram. En matchtröja var inte att tänka på då en sådan kostade 85 euro och det priset var utan tryck på ryggen. Ville du ha bolltrollaren från Rosengårds namn på ryggen så fick du betala betydligt mer. Det märktes att PSG hade shoppat dyrt under sommaren. Utanför fanns en jättebild med Edinson Cavani. Inne i butiken tyckte jag dock se att Zlatan dominerade. Likaså i Nike-butiken som också låg på Champs-Élysées.

Vi shoppade inte mycket under vår vecka i Paris, och av det som vi shoppade så dominerade te. Inte vilket te som helst utan te från Kusmi.

Kusmi är ett märke från just Paris som tillverkar fina och dyra teer. Det finns butiker i Örebro som säljer Kusmi och det går nog att hitta Kusmi i de flesta större svenska städer. I Paris finns dock Kusmis egna butiker. Den första butiken vi besökte låg på Rue des Rosiers i ett mysigt och turisttätt kvarter. Butiken var väldigt liten, men hade nog nästan hela Kusmis sortiment. När vi klev in i butiken blev vi bjudna på varmt te och sedan gick vi runt och luktade på tesorter och njöt av de ljuvliga dofterna. Vi lämnade butiken med fem små burkar av teer ur Kusmis ryska blandningar.

På Champs-Élysées låg Kusmis flagship store. Det var en betydligt större butik, vackert inredd och med teer i mängder. Även här blev vi bjudna på te, men istället för varmt te så bjöds det på iste denna varma dag. Just det teet som vi bjöds på köpte vi oss också en stor burk av.

En annan butik som jag ville återbesöka sedan vår förra Parisvistelse var Taschen. Taschen är en tysk bokförläggare som gör fantastiskt läckra och påkostade böcker om allt mellan himmel och jord. Paris-butiken är vacker och ligger i ett trevligt område, på gatan Rue de Buci (det finns även ännu en Kusmi-butik på gatan intill). Vi strosade runt inne på Taschen och bläddrade i titlar som The Little Book of Big Breasts och Her Majesty. Jag hittade en bok om H.R. Giger som jag ville köpa, men tyvärr så hade de inte den engelska översättningen i butiken vilket gjorde att det inte blev något köp.

paris_champselyssees

paris_psg

Man bjöds på te inne i butiken. Mycket uppskattat.
Man bjöds på te inne i butiken. Mycket uppskattat.

paris_kusmi_tove2

Inne i Kusmis flagship store på Champs-Élysées.
Inne i Kusmis flagship store på Champs-Élysées.

paris_tovegata

I Taschens fina butik fanns allt från snusk till drottningar.
I Taschens fina butik fanns allt från snusk till drottningar.

Svenskt kafé och Place des Vosges

På väg till Place des Vosges hittade vi Café Suédois. Ett svenskt kafé, mitt i Paris. Då det var en strålande sommardag strosade vi in och köpte glass av den blonda skånskan som stod i glasskiosken. Vid entrén stod en annan kvinna och lånade ut böcker av svenska författare på franska till de som ville slå sig ner i solstolar och läsa. En kul idé och kul sätt att marknadsföra Sverige på.

Tjejen i glasskiosken pekade ut riktningen mot Place des Vosges och efter att vi ätit upp glassen i solen så spatserade vi dit. Parken är omgiven av gamla vackra hus och historiens vingslag vilar över platsen där bland annat Victor Hugo och kardinal Richeliu tidigare har bott. Vi var inte jätteimponerande dock även fast det var fint och det var rätt mycket folk i parken vilket gjorde att vi spatserade vidare. Vi hade ju dessutom precis tagit igen oss med glass på Café Suedois.

Ljuvligt väder, god glass och svensk litteratur. Allt fanns på Café Suédois.
Ljuvligt väder, god glass och svensk litteratur. Allt fanns på Café Suédois.
Place des Vosges var vackert.
Place des Vosges var vackert.

Picknick i Paris högst belägna park, Parc de Belleville

En av resans absoluta höjdpunkter var att få avsluta en vacker lördag med picknick i Paris högst belägna park, Parc de Belleville. Parken låg inte jättelångt från vår lägenhet vilket innebar att vi promenerade dit. Dock så tog det ett rejält tag och man kände av det då det var uppförsbacke praktiskt taget hela vägen. På väg till parken gick vi genom kvarter som lite slarvigt kallas för “Chinatown” på grund av alla asiatiska butiker och ett stort antal invånare med asiatiskt ursprung. Alla butiksskyltar hade asiatisk text och det var som att komma till ett annat land för en kort stund.

I Parc de Belleville hade vi vacker utsikt över Paris och parken i sig var också väldigt fin med mycket grönt, fina blomplanteringar och stigar att promenera runt på. Vid en fontän åt vi baguette och ost. Vi drack vin och öl, åt ölkorv och dadlar allt medan solen lade sig över staden.

paris_parcdebelleville_skylt

paris_parcdebelleville

Att Parc de Belleville är Paris högst belägna park innebar att man hade hyfsad utsikt.
Att Parc de Belleville var Paris högst belägna park innebar att man hade hyfsad utsikt.

paris_parcdebelleville_blommor

paris_parcdebelleville_stig

paris_parcdebelleville_kvinna

Roy Lichtenstein-utställning på läckert muséum

Det var inte bara promenader, shopping och mat som stod på agendan. Vi besökte Centre Pompidou och deras Roy Lichtenstein-utställning. Bara själva byggnaden var riktigt häftig med en suverän utsikt över Paris. Utställningen var också riktigt bra och det var intressant att se Lichtensteins mer expressionistiska arbeten och inte bara de mer kända pop art-konstverken.

Centre Pompidou, ett konstverk i sig.
Centre Pompidou, ett konstverk i sig.

Fåglar

paris_pompidou_lichtenstein

Dessa gångar fick man gå genom för att ta sig till utställningarna.
Dessa gångar fick man gå genom för att ta sig till utställningarna.

paris_pompidou_utsikt

Båtfärd på Seine och besök av Eiffeltornet

Seine går genom hela Paris och delar av staden i två delar. Längs med Seine ligger flera sevärdheter och en dag bestämde vi oss för att ta en båttur och uppleva Paris via båt. Vi var vid detta lag, efter mycket promenerande, riktigt trötta och det var uppfriskande att få sätta sig på en båt och njuta av doften av vatten och en svalkande vind. Från båten såg man verkligen hur otroligt vackra broarna över Seine var med alla utsmyckningar och detaljer. Sådant arbete som har lagts ner på att göra en bro vacker! Vi klev av båten vid Musée d’Orsay och promenerade runt i de vackra kvarteren.

Vi besökte även Eiffeltornet en lite kortare stund och åkte aldrig upp i det. Det gjorde vi inte heller förra gången vi var i Paris och de väldigt långa köerna är en av anledningen till det. Det har inte heller känts så viktigt att åka upp där. Vill man ha en maffig utsikt över Paris så är Tour Montparnasse att rekommendera.

Vid Eiffeltornet var det otroligt turisttätt, vilket är lätt att förstå. Det är en vacker symbol för staden och Eiffeltornet är imponerande när man står under det.

paris_seine_eiffeltornet

Tove och jag njöt av båtfärden på Seine.
Tove och jag njöt av båtfärden på Seine.

paris_seine_bro

paris_seine_bro2

paris_eiffeltornet

paris_eiffeltornet_underifran

Street art

Något som var anmärkningsvärt var all konst, grafitti och underliga skulpturer som kunde hittas praktiskt taget överallt i Paris men främst på den sida av Seine där vi bodde. Visst, det fanns en hel del fult klotter också, men mycket av det vi såg på husväggarna var riktigt snyggt.

paris_streetart_ogon

paris_streetart_ansikte

paris_streetart_hand

paris_streetart_kvinna

paris_streetart_pojkarpistol

paris_streetart_pojkeflicka

paris_streetart_storavaggar

paris_streetart_trevaggar

paris_streetart_vaggmalning

Navigation