Höstsemester i Prag

Förra året blev det en höstsemester till Mallorca. Detta år styrde vi kosan mot Tjeckiens huvudstad, Prag. Jag är ju dessutom väldigt förtjust i tjeckisk öl, så förhoppningen fanns att detta skulle bli en kanonsemester.

Trots de höga förväntningarna hade jag ändå bilden av Prag som en grå kommuniststad i bakhuvudet (och trots att jag egentligen visste bättre). Tack och lov visade sig denna bild inte alls stämma. Var vi än gick i Prag så var vi omgivna av vackra byggnader och miljöer. Öl då? Det fanns det gott om på praktiskt taget varje restaurang och kafé. Pilsner Urquell, en av mina absoluta favoriter, skyltades det om överallt. Det var liksom standardölen, ungefär som att man kan beställa en “stor stark” i Sverige och då får en Pripps Blå (eller liknande, harmlös öl).

Tung mat, men kanonfint sötbröd

Den tjeckiska maten kändes dock inte jättespännande. Det är väldigt mycket brunsås på tallrikarna och stabbiga, tunga maträtter. Det betyder dock inte att det inte går att äta gott i Prag. Vi besökte restaurangen Oliva en kväll och åt en helt fantastisk skaldjursbricka, tillsammans med ett mycket fint vitt vin som kyparen tipsade om. Vi rullade ut därifrån, mätta och belåtna. De tjeckiska matpriserna är dessutom väldigt bra, och du kan äta dig mätt för en betydligt billigare peng än i Sverige.

En tjeckisk specialitet som var en riktig höjdare var dock det söta brödet Trdelník. Trdelník bakas rullat på en pinne över öppen eld. Sedan rullas det i socker och kan fyllas med massa gott. Tove åt en Trdelník med Nutellafyllning. Sinnessjukt gott.

Trdelník är mycket, mycket gott. Här tillsammans med ingefärslemonad inne på ett kafé i Prag.
Trdelník är mycket, mycket gott. Här tillsammans med ingefärslemonad inne på ett kafé i Prag.

Promenadvänliga skor är ett måste

Staty på Karlsbron. Populär bland fåglar.
Staty på Karlsbron. Populär bland fåglar.

Prag är verkligen en promenadvänlig stad. Även om staden är stor så känns det som att man kan promenera överallt på de vackra kullerstensgatorna. Floden Vltava flyter genom Prag och att följa floden och korsa den via Prags flera broar är ett mycket trevligt sätt att turista på. Den mest kända bron, Karlsbron, korsade vi dock bara en gång då det var en bro som var smällfull med turister och tingeltangelförsäljare och karikatyrtecknare. Ungefär lika vidrigt som La Rambla i Barcelona. Efter att vi korsat Karlsbron återhämtade vi oss dock inne på ett litet torg med en kall öl, en het korv och en söt Trdelník. Detta mellanmål gjorde att vi med förnyad kraft kunde börja promenaden upp mot Pragborgen, Pražský hrad. Här är ungefär varenda byggnad ett konstverk och det är en salig blandning av restauranger, souvenirbutiker och, faktiskt, utländska ambassader.

Högst upp ligger Pragborgen samt otroligt maffiga Vituskatedralen. Dessutom är det en otroligt vacker utsikt från Pragborgen. Här kan man se hela Prag med sina röda tak och maffiga Vltava. En promenad upp hit känns som ett måste när man är i Prag.

Vackra Vituskatedralen.
Vackra Vituskatedralen.
Utsikten från Pragborgen är riktigt vacker.
Utsikten från Pragborgen är riktigt vacker.

Petřínkullen och utsiktstornet

Petřínkullens utsiktstorn.
Petřínkullens utsiktstorn.

En ännu häftigare utsikt kan man få från Petřínkullen och det utsiktstorn som finns högst upp. Det går att ta en bergbana upp till kullen, men nu när jag och Tove var där så var den avstängd. Det blev en rejäl promenad istället som kändes ordentligt i benen efteråt. Det var det dock värt då utsikten härifrån var helt fantastisk. Upp i tornet tog vi hiss. Det är hela 300 trappsteg för att ta sig upp. Men vi gick faktiskt ner från tornet, för att få så mycket utsikt som möjligt. Ska man bombardera sociala medier med selfies och panoramabilder är det hit man ska bege sig. Här fanns även en rosenträdgård som säkert är kanonfin under sommaren, men inte var så spektakulär nu när vi var här.

I tornets fot finns souvenirbutik och ett litet kafé. Efter att vi varit högst upp tog vi igen oss med… öl. Givetvis. Pilsner Urquell. Sedan var det bara att påbörja promenaden ner igen.

Utsikt från Petřínkullens utsiktstorn.
Utsikt från Petřínkullens utsiktstorn.

Om man går i tankar på att besöka Prag kan jag verkligen rekommendera det. Det är verkligen en fantastisk fin stad, perfekt för en stadssemester. Promenera, njut av utsikten och den suveräna lokala ölen och ät dig ruskigt mätt för en billig peng. Vackra byggnader samsas med vacker konst på sina ställen.

The Memorial to the victims of Communism (Pomník obětem komunismu) av Olbram Zoubek och Franz Kafka av David Černý.
The Memorial to the victims of Communism (Pomník obětem komunismu) av Olbram Zoubek och Franz Kafka av David Černý.
Turister vid Vltava.
Turister vid Vltava.

Video från vår resa

Jag fotograferade inte enbart under semestern utan filmade även en hel del. Mest kanske för att testa kameran ordentligt i min nya iPhone 6s. Det faktum att man nu kan filma i 4k tycker jag är ruskigt häftigt och jag måste säga att resultatet blir riktigt bra. Kolla gärna filmen jag klippte ihop från våra dagar i Prag. Kolla gärna in mitt album på Flickr också, med lite fler bilder från Prag.

Navigation